126 лични асистенти работят по проект „Нови възможности за грижа” в община Кубрат

07:40, 18 дек 15 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
126 лични асистенти работят по проект „Нови възможности  за грижа” в община Кубрат, съобщават от местната администрация.

Изпълнението на проекта, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” стартира през март.

Основната му цел е намаляване на риска от зависимост от институционален тип грижа и подобряване качеството на живот на хора с увреждания и възрастни болни лица, както и преодоляване последиците от социално изключване и бедността.

Проектът е насочен към хора с увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване; хора над 65 години с ограничения или в невъзможност за самообслужване; семейства на деца с увреждания;  самотно живеещи, тежко болни.

В рамките на срока за прием от март до април са приети 272 заявления от кандидат-потребители и 250 заявления от кандидати за лични асистенти. През месец май са сключени договори за обслужване на 120 потребители, 10 от които деца.

От екипа за управление на проекта отчитат, че чрез реализацията му е подобрено качеството на живот на 120 потребители и е осигурена заетост на 109 безработни и 8 лични асистенти, назначени на втори трудов договор от общината.

Социалната услуга „Личен асистент” по проекта се предоставя за 10 месеца – от март 2015 г. до февруари 2016 година.

Към настоящия момент общият брой на сключените договори с потребителите, на които е предоставена социалната услуга „Личен асистент” от началото на проекта е 141, а личните асистенти, предоставили социалната услуга са 126.

Изразходвания финансов ресурс от стартирането на проекта е 164 686 лева, а верифицираните разходи са в размер на 58 756 лева.

Екипът за управление на проекта продължава да извършва всички дейности по реализирането му на територията на община Кубрат.

Оттам допълват, че чрез реализираните дейности по проекта се подобри достъпът не само до основни социални услуги, а и се постигна независимост и социална интеграция на хората с увреждания и възрастните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама