БСП сравни Захариева с мъртва риба, която се носи по течението, а ДСБ със секта

09:36, 18 дек 15 / Политика 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатът от БСП Филип Попов сравни кандидата за правосъден министър Екатерина Захариева с мъртва риба. Това стана по време на дебатите преди гласуването за смяната на подалия оставка Христо Иванов с началника на кабинета на президента Росен Плевнелиев, предаде репортер на София Topnovini.bg.

"Дори мъртвата риба може да плува по течението. Вие възнамерявате да плувате по течението. Не можем да си позволим да подкрепим това правителство в преследване на мъртвата риба по течението", заяви Попов.

Лидерът на БСП Михаил Миков посочи от своя страна, че е загубена една година, визирайки периодът на управление на кабинета "Борисов 2". 

"Няма виждане как правителството смята да подобри функционирането на ВСС. Днешното предложение има само формален характер, а истинското намерение е да докараме експерти от чужбина да решават проблемите в сектора. Няма да подкрепим тази политика", категоричен бе Миков.

Независимият депутат Велизар Енчев подчерта, че Захариева е подкрепяла реформите на предшественика си Христо Иванов.

"Явно гласуване, увеличаване на прокурорската колегия, контрол на прокурорите от политиците и упражнение на контрол над главния прокурор от страна на евентуален заместник-прокурор", изброи Енчев политиките, които смята, че ще води Захариева.

Петър Славов от Реформаторския блок добави, че нямат ясна позиция и ще гласуват по съвест.

"Чухме хората от протеста и това е причината да не ви дадем подкрепа в аванс и ще гласуваме с въздържал се, или поне по-голяма част от нас", уточни Славов. 

Миков в реплика посочи, че е хубаво е, че РБ са декларирали къде са.

"Все сте недоволни. Някаква сектичка в дясното пространство търси оправдание. Къде сте - в опозиция или на власт?", запита Миков.

От своя страна в дуплика Славов заяви, че знаят добре къде са и отправи въпрос към БСП защо са подкрепили разместването на квотите.

Четин Казак от ДПС отбеляза, че тези дни много пъти се е задавал въпросът дали ще подкрепят състава на Министерския съвет.

"Виждаме, че дори сред управляващата коалиция има резерви и колебания за подкрепа на предлаганите промени. Как очаквате опозицията да ги подкрепи?", запита Казак.

По думите му една от най-важните мисии е да се предложи и да се доведе до успешен край съдебната реформа.

"За съжаление, трябва да констатираме, че нищо осезаемо и конкретно не се случи за година и половина, освен промените в Конституцията. Няма да подкрепим така направеното предложение и ще изискваме нов подход, който да ни убеди, че направените реформи са правилните", каза още Четин Казак.

Според Магдалена Ташева от "Атака" Захариева е извървяла пътя на фаворитката. "Пожелавам ви да назначавате фаворитки, секретарки и други момичета във властта", добави Ташева. 

Стефан Кенов от БДЦ заяви, че ще подкрепят кандидатурата. "Захариева може да довърши съдебната реформа. Имате уверението ни, че оттук насетне ще имате нашата подкрепа", добави той.

Димитър Делчев от Реформаторския блок посочи, че само преди два дни е приключило гласуването на конституционните промени и от РБ са показали, че са последователни.

"Съдебната реформа едва сега започва. По-голяма част от нас ще подкрепят министъра на правосъдието. Не разбираме какво значи да не даваш подкрепа в аванс", допълни още Димитър Делчев.

Независимият депутат Георги Кадиев добави, че това правителство е изчерпало мандата си.

"Ако съм на мястото на Захариева, никога не бих се качил на този влак. Всеки, който я подкрепи, подкрепя корупционния модел. Новите избори са неизбежни", категоричен бе Кадиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама