Соня Найденова: Важно е да има министър, който да не отслаби темпото на съдебната реформа

09:47, 18 дек 15 / Политика 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) е трябвало да акцентират върху професионалните качества на съдия Нели Куцкова, за да не изглежда, че отказът на кандидатурата й за председател на Софийския апелативен съд (САС) е поръчка от премиера Бойко Борисов. Така говорителката на ВСС Соня Найденова коментира вчерашното решение, с което членовете на ВСС за втори път не избраха Куцкова.

„Предвид това стечение на обстоятелствата, бих казала наистина, че ми е мъчно за нас, защото вчерашният избор се случи няколко дни след изказването на министър-председателя. ВСС и членовете, които не подкрепиха Куцкова, трябваше да поставят акцента върху нейните лични и професионални качества”, каза в студиото на bTV Соня Найденова.

По повод новите записи от разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова, Найденова заяви, че са изключително притеснителни дори за хората, които не знаят как функционира българската съдебна система. Според Найденова всеки, който чеу записите логично се притеснява дали съдът ще отсъди правилно.

Говорителката на ВСС не можа да коментира в детайли избора на Екатерина Захариева, тъй като обясни, че се познават бегло. Според Найденова най-важното качество на новия правосъден министър е да не бави съдебната реформа.

Тя добави, че ВСС не е в позиция да дава оценка за правосъдния министър, но в същото време и изпълнителната власт не трябва да има претенции кой управлява определен съд или прокуратура.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама