ВКС поиска отсрочка за въвеждане на новата система за случайно разпределение на делата

09:47, 18 дек 15 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният касационен съд (ВКС) е уведомил Висшия съдебен съвет (ВСС), че се нужда от отсрочка за въвеждане на новата система за случайно разпределение на делата, стана ясно след заседанието на кадровия орган. Точката бе докладвана от Румен Георгиев, председател на комисията по информационни технологии в съвета, съобщава специализираният сайт "Съдебни репортажи". От изложението му стана ясно, че двама от зам.-председателите на ВКС са изпратили писма до кадровия орган с обяснения защо софтуерът следва да се въведе със закъснение от 1 април.

Това предизвика дълбокото възмущение на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, който взе думата и каза, че не вижда защо се иска отлагане. Посочи, че проблеми при въвеждането на новия софтуер имало и във ВАС. Юлия Ковачева обясни, че в писмата подробно са описани проблемите, които не били „естетически” като във ВАС.

„В такъв случай си запазвам правото в първия удобен момент, когато възникнат трудности и аз да поискам отлагане”, заключи Колев.

Главният прокурор Сотир Цацаров предложи на членовете на ВСС точката да се отложи, тъй като на заседанието отсъстваше председателят на ВКС Лозан Панов, а би било хубаво той да обясни.

Галина Карагьозова разясни, че не ставало дума за такова отлагане, каквото разбрал Колев. И подробно обясни на колегите си, че в различните колегии на ВКС са създадени правила за уеднаквяване на натовареността на съдиите и коефициенти за фактическа и правна сложност на делата. Именно различният период, през които системата уеднаквявала натовареността би било хубаво да се запази и синхронизира с новия софтуер за случайно разпределение на делата. Още по време на процедурата по избор на нов председател на ВКС един от кандидатите – съдия Павлина Панова, която е и ръководител на Наказателната колегия в съда, обясни, че съдиите са изпреварили ВСС и в колегията се отчита сложността на делата, което помага съдиите да са еднакво натоварени с дела. От обясненията на Карагьозова стана ясно, че положителната практика е била възприета и в другите колегии на ВКС.

„Отлагането се иска, за да може новата система да бъде адаптирана към създадената вече система за натовареност на съдиите. Ако отложим точката ще им създадем притеснения на колегите и бъркотия с натовареността”, посочи Карагьозова.

Милка Итова веднага подкрепи Цацаров и предложи точката да се отложи, за да може Лозан Панов „да докладва” какъв е проблемът. Попита и защо срокът за отлагане е толкова дълъг. Главният прокурор обаче отложи предложението си, защото обясни, че след изложението на Галина Карагьозова му станало ясно в какво се коренят проблемите.

Незабравка Стоева отсече, че ще гласува против отсрочката, защото темата за случайното разпределение на делата била „проблем номер 1”, а освен това ВСС бъркам два принципа – за случайното разпределение и за натовареността на съдиите.

„Прозира едно поведение, една тенденция критерият натовареност да измести правилата, които ние казахме, че ще спазваме”, обоснова се тя и допълни, че според нея през януари бил добър момент за уеднаквяване на натовареността, защото това било „производно и второстепенно”.

Последва гласуване, в което гласовете „за„ и „въздържал се” бяха по равно – по 10 и така дефакто ВСС бламира точката.

Думата взе Мария Кузманова, която пак предложи в началото на януари председателят на ВКС да напише доклад, с който да уведоми ВСС, „по няколко въпроса”, които тя щяла да формулира в последствие.

„Ако погледнете сайта с протоколите все пак има някакви проблеми в някакви съдилища, в определен съд, протоколите са разбъркани и никой не може да каже колко дела са разпределени в този съд. Лозан Панов да дойде и да ни каже какви са проблемите и кое налага отлагането”, настоя тя.

Калин Калпакчиев саркастично предложи първите две точки във всяко заседание на ВСС да бъдат запазени за „за доклад на ВКС и доклад за СГС”. Цацаров пък отбеляза, че съветът не може да задължи председателя на ВКС „да ни докладва за проблеми в съдилищата по места”.

„При цялото ми уважение, председателят на ВКС не е съдебен администратор”, отсече той.

Румен Георгиев поясни, че софтуерът за случайното разпределение не е адаптиран за върховните съдилища, защото те са специфични. И се помоли на колегите си да не отлагат точката. В крайна сметка ВСС прие за сведения писмата на ВКС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама