Екатерина Захариева е новият правосъден министър

10:51, 18 дек 15 / Политика 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите гласуваха Екатерина Захариева да бъде новият правосъден министър на мястото на досегашния Христо Иванов. Парламентът я подкрепи със 126 гласа „за“, 66 „против“ и 17 „въздържали се“, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Категорично против бяха БСП, ДПС и „Атака“, а твърдо „за“ гласуваха от ГЕРБ и АБВ. Останалите парламентарни групи гласуваха по съвест, както обявиха в дебатите преди избора. След гласуването Захариева положи клетва. 

"Някой може да си мечтае само за постовете, които са ми предлагали. Давам си ясна сметка, че отговорността за този пост е огромна. Качествата на един министър се оценяват по работата, която върши. Без усилията на всички нас, при 25 години правене на реформи, няма как днес хората да не очакват видими резултати. Промените в Конституцията вече са факт“, посочи Захариева преди да бъде избрана за министър.

Тя обеща да направи спешните и необходими дебати, така че хората да знаят какво се приема.

„Важно е въвеждането на явното гласуване във ВСС, като така ще се повиши доверието в институцията. Всички очакват влизане на качествени хора в съдебната власт. Засилване ролята на инспектората също е необходима“, добави тя.

Депутатът от БСП Валери Жаблянов заяви, че е гласувал против, защото премиерът Бойко Борисов не е счел за необходимо да присъства в пленарната зала.

„Гласувах против, защото правителството за изминалите месеци от съществуването си не можа да защити каквато и да било реформа. Изборите са на дневен ред, г-н Борисов, независимо дали сте в зала или не“, каза още Жаблянов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама