Пекин обяви втори червен код заради мръсния въздух

11:00, 18 дек 15 / Свят 25 228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Китайките власти обявиха отново червен код заради високите нива на замърсяване във въздуха. Очака се в следващите дни смогът да достигне невиждани досега нива, предупреждават от метеорологичната служба в столицата. Задушаващият смог ще надвисне над града от събота до следващия вторник, което вдигна нивото на тревога до най-високо ниво. Взети са спешни мерки като ограничаване употребата на автомобили и затваряне на училища. Пекинската метеорологична служба заяви, че употребата на превозни средства ще бъде строго ограничена, фойерверките и събиранията на открито ще бъдат забранени. Тя също препоръча училищата да отменят часовете.

След десетилетия на необуздан икономически растеж, лидерите на Китай обещаха да се справят със замърсяването във въздуха, водите и почвата.

Втората "червена тревога" в Пекин идва, след като беше постигнато споразумението за климата в Париж в началото на месеца, което цели да ограничи употребата на изкопаеми горива в икономиките в световен мащаб в близките десетилетия в опит да се ограничи глобалното затопляне.

Преди седмица подобна тревога беше обявена за първи път в историята на мегаполиса.

Преди дни друг китайски мегаполис – Шанхай, беше обгърнат от най-гъстия смог от януари досега. Тогава заради гъстата мъгла в града бе обявена жълта степен на тревога.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама