ОД на МВР- Шумен: Пазете се от домови кражби по празниците

11:10, 18 дек 15 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В навечерието на празниците, от Областната дирекция на МВР в Шумен съветват как да се предпазим от домови кражби, макар че според анализ на полицията няма тенденция за увеличението им.  

Миналият декември са станали осем са престъпните посегателства, като три от тях са били през празничните дни.

В Шумен е регистрирана кражба на 25 декември, когато неизвестен влязъл през незаключена врата в апартамент на ул.”Цар Асен” и извършил кражба на лични вещи, документи и дебитна карта.

Пари и златни накити са откраднати от жилище на 4 етаж на ул.”Милан Борисов” в града за времето 25-26 декември. Кражбата е станала чрез счупване на патрон на входна врата.

90 лева, лични документи и дебитна карта са откраднати от апартамент на бул.”Симеон Велики” в Шумен навръх Нова година.

Вратата на апартамента била незаключена, което улеснило крадецът да влезе в жилището и да извърши кражба от коридора.

Добре е да имате предвид, че  съществуват случаи, в които жилището и обитателите му са предварително проучени от крадците, като нерядко информацията волно или неволно се извлича от членове на семейството, роднини, колеги, съседи и други. Погрешно е обаче да се счита, че това винаги е задължителна предпоставка. При повечето кражби те действат без предварителна подготовка.

Друга категория, която често става обект на престъпни посегателства са вилните и селски имоти, които не се обитават постоянно. Миналата година през декември имало регистрирани две кражби в село Мараш, като и при двете извършителят е  установен.

Друг неизвестен апаш пък проникнал в къща в село Царев брод, откъдето е отнет златен пръстен, а в село Ивански е регистрирана кражба в къща, чрез натиск на входна врата.

Дебитна карта е открадната от частен дом в Каолиново за времето от 17 до 23 декември, когато “апаш” проникнал в къщата през незаключена врата.

Най - уязвимите части на вратите са бравите със стърчащи навън патронници, касата на вратата в мястото, което държи езика на бравата и пантите от завиващ се тип, обясняват от полицията.

За предпочитане са заключващи устройства с по-висока степен на секретност.

Добър подход е да не се съхраняват големи парични суми или бижута у дома. Ако все пак няма къде другаде да ги съхраняват, собствениците трябва да проявят съобразителност за старателното им укриване.

Наличието на метална касета или каса не гарантира сигурността на вещите. Не са малко случаите, при които крадците напускат жилището, отнасяйки касетата със себе си и не разходват излишна енергия за отварянето и на местопрестъплението.

Не оставяйте безучастни, ако престъпници опитват да оберат съседите ви, апелират от полицията. Ако забележите на стълбищната площадка лица с подозрително поведение или чуете нетипичен шум от трошене, рязане, чупене, внимателно огледайте и без да издавате присъствието си информирайте полицията. 

Важно ще бъде за разследването ако запомните марката и номера на автомобила на подозрителните лица, както и сведения за външния им вид.

В такива случаи незабавно позвънете на тел 112 или 054/800-588 на оперативния дежурен в ОД на МВР Шумен.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама