Турция и Израел напът да затоплят отношенията си

11:37, 18 дек 15 / Свят 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турция и Израел са постигнали предварително споразумение за нормализиране на отношенията си, съобщават световните агенции. Те цитират служител, пожелал анонимност, според когото на тайна среща в Швейцария двете страни са постигнали съгласие да затоплят връзките помежду си.

Преговорите за нормализиране на отношенията между Турция и Израел започнаха наскоро, но не е постигнато окончателно споразумение по този въпрос, информира Анадолската инрофмационна агенция, като цитира високопоставен източник в турското правителство.

Според предварителната договорка Израел ще създаде компенсационен фонд за близките на десет турци, убити от израелски морски пехотинци при нападението на кораб на пропалестински активисти, който се опита да пробие израелската блокада на ивицата Газа през 2010 г. Именно това беше и причината за изострянето на отношенията между Анката и Ерусалим.

След това Турция ще оттегли всички правни претенции към Израел, посочва Ройтерс. Двете страни отново ще разменят посланици, според споразумението, което било постигнато в дискретни двустранни преговори в Швейцария. Освен това щели да започнат преговори за прокарване на газопровод от Израел за Турция.

Припомняме, че в момента двете страни са в лоши отношения заради сваления от турски военни руски бомбардировач Су-24, която е неин ключов доставчик на газ.

Израел и Турция бяха близки съюзници преди нападението над турските кораби с хуманитарна помощ, които се опита да мине през израелската блокада на Газа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама