Христо Иванов остава в съдебната реформа

12:19, 18 дек 15 / Политика 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Имаме възможност в лицето на Захариева за рестарт. Там, където аз съм бъркал, това да бъде компенсирано, и където сме очертали някакви насоки, които трябва да се свършат, да бъдат продължени. Това коментира пред журналисти в парламента вече бившият министър на правосъдието Христо Иванов, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Той пък щял продължи да се занимава с правосъдна реформа, както досега.

„Не е въпросът в нейните качества, не приемам да бъдат подлагани на съмнение. Големият въпрос е какъв ще бъде мандатът и каква подкрепа ще има тя. Дали просто закърпваме онази част от тапета, която е паднала, за да не стои грозна дупка на стената. Или този път политическите сили са разбрали, че тази реформа е много тежка. Тази реформа просто с приказки за консенсус няма да стане, защото не може да се постигне консенсус с тези, които трябва да се реформират“, обясни Иванов.

Според него Захариева трябва да има много сериозен политически ресурс, но големият проблем е как да се справят със системната корупция в съдебната власт и институциите. „Това не са реформи, с които се режат ленти и се отчитат бройки и се прави ПР. Въпросът е дали Захариева ще има подкрепа за тези реформи“, добави той.

Според Иванов, ако номият министър осъзнава сериозните проблеми, тя има качества да се справи и ще има неговата подкрепа. Той посочи, че в идеята на премиера за канене на европейски експерти, които да направят анализ на работата на прокуратурата, вижда много добър знак и заслужава подкрепа. „Той споменава и говори за една мярка, която беше приета със стратегията за съдебната реформа. Тоест да се направи задълбочен анализ на конкретната работа на прокуратурата, на база на която да се направи план за реформи там. Аз виждам и сигнали, че има осъзнаване за дълбочината на проблема. Поздравявам премиера за тази инициатива“, обърна се към Борисов Христо Иванов.

Той изрази надежда оставката му да послужи за осъзнаване на нуждата от сериозна политическа подкрепа. „Връзката между моята оставка и протестите е връзката с това, че обществото стигна до осъзнаване, че реформите нямат достатъчно подкрепа и проблемите се задълбочават. Това се случва синхронно“, коментира бившият правосъден министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама