Член на ВСС се срамувал от решения на съвета

12:18, 18 дек 15 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Все още изпитвам срам и неудобство от някои избори, проведени във ВСС. Това обяви пред БНР Калин Калпакчиев, член на съвета.

Като пример той посочи гласуването за председатели на Софийския апелативен съд и на Бургаския апелативен съд. Ден по-рано съветът за втори път отхвърли Нели Куцкова за поста в столицата с аргумента, че е била в изпълнителната власт. Тя е бивш зам.-министър на правосъдието. За сметка на това заемането на зам.-министерски пост не е попречил на избирането на Деница Вълкова за шеф на Бургаския апелативен съд, обясни Калпакчиев.

„Скрити зад тайното гласуване, много често мнозинствата не са ясни. Има случаи, в които по една или друга изпусната реплика на представителите на мнозинствата става ясно какви са очертаващите се тенденции. Но е факт, че резултатите от гласуванията не са логични или са трудно обясними и за мен това е по-важното“, посочи магистратът.

По думите му, когато се оценяват ефективността и публичният образ на един орган, са важни както действията, които извършва, така и тези, които не е извършил, а и как ги е извършил. „Ние може да сме провели 100 избора на административни ръководители, но ако в два от тях сме демонстрирали двоен стандарт или липса на ясни мотиви или изобщо на мотиви, за съжаление, това остава и се забелязва много повече“, каза още Калпакчиев.

По повод приетите конституционни промени Калпакчиев обясни, че според него е важно да се фокусира дискусията върху правомощията на двете колегии и на пленума.

Според него с конституционните промени трябва да се даде право на общите събрания на двете върховни съдилища да номинират кандидати за председатели, между които ВСС да прави избор, който да предлага на президента

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама