Град Генерал Тошево отбеляза 156 години от рождението на патрона си

12:40, 18 дек 15 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес в Генерал Тошево бяха отбелязани 156 години от рождението на патрона нашия град – генерала от пехотата Стефан Тошев. По този повод бяха положени венци и цветя пред бюст–паметника му в града.

Слово за героичното дело и живот на генерал Стефан Тошев и ролята му във войните за национално обединение изнесе заместник–кметът на Общината Георги Георгиев. В него той отбеляза, че военният талант на генерал Тошев се изявява най-ярко през Първата световна война и името му, наред с имената на много бележити генерали и воини, с основание ще грее върху административната карта на Добруджа. Това е израз, посочи Георгиев, на нашата синовна признателност и за него ще се говори, докато ни има нас – добруджанци.

    Под звуците на военен марш, последва полагане на венци и цветя от Общинска администрация, местни институции и учреждения, политически организации, признателни граждани

    За връх в бойната кариера на ген. Тошев се смята битката за Тутракан, който е превърнат от румънците в здрав бастион „с километрични телени мрежи, с безбройни вълчи ями, засеки и капани“.При подготовката за атаката на тази изключително здрава румънска крепост генерал Тошев влиза в остър конфликт с командващия съюзническите войски на Дунавския фронт и Добруджа германски фелдмаршал Август фон Макензен, който има свой план за атаката на Тутракан. В крайна сметка е приет плана на българския генерал. На 5 и 6 септември 1916 г. след устремната атака на Трета армия под командването на ген. Стефан Тошев, Тутраканската крепост е превзета, а бранещите я 40 000 румънски войници и 450 офицери са пленени. Оттогава и датира възхищението на бъдещия цар Борис към генерал Тошев:

През 1918 г. му е поверено командването на Четвърта армия, а след края на войната през 1919 г. той преминава в запаса.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама