Русенската гимназия по механотехника приключва годината с поредния реализиран европейски проект

13:00, 18 дек 15 25 513 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенската Професионална гимназия по механотехника "Юрий Гагарин" реализира проект "Европейски измерения в професионалното обучение", който е седми поред в международната дейност на училището. Информацията съобщава ръководството на учебното заведение. 

Реализирането на проекта следва инициативата за подобряване нивото на ключовите компетентности и умения на участниците като част от плана за стратегическото развитие на гимназията, както и целите на програма Еразъм + за изграждане на стабилни партньорства между образованието и бизнеса и за насърчаване на иновациите и конкурентоспособността.

Възможността учениците да обменят знания и умения в различна производствена среда спомогна за превръщането им в квалифицирани и конкурентноспособни кадри.За добре подготвени млади хора, отговарящи на високите изисквания на бизнеса,от съществено значение е и непрекъснатото повишаване на квалификацията на учителите от гимназията във връзка с новите технологии.

Проектът се  осъществи от две целеви групи участници от гимназията: по дейност А1- ученици и по дейност А2- учители. 

По дейност А1 ползватели на проекта бяха 20 ученици от 11 клас,обучаващи се в специалност "Автотранспортна техника". Те следваха целите на проекта поетапно. Преминаха предварителна подготовка -  курс по английски език, професионална и културна подготовка,която се проведе от изпращащата организация. Мобилността протече от 12 юли 2015 до 02 август 2015. Партньор по тази дейност беше GEB-Gesellschaft für Europabildung от Берлин, Германия. Учениците бяха разпределени на групи в няколко автомобилни сервизи,с които партньорът ни има изградено сътрудничество. Под ръководството на тютор, те изпълняваха определени задачи,следващи темите от програмата на обучителната практика.

По дейност А2 участници бяха 14 учители. Мобилността  се осъществи от 30 август 2015 до 05 септември 2015. Партньор по тази дейност е WBS TRAINING AG от Дрезден, Германия. Обучението включи  лекции и беседи по организацията на професионалното образование и  дуалната система на обучение в Германия, наблюдения в няколко професионални училища, среща-разговор в Търговско-индустриална камара на Дрезден, както и запознаване с т.нар. "виртуална класна стая". За постигнатия прогрес ползвателите на проекта получиха сертификати и паспорт Europass.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама