Папата призна чудо на Майка Тереза – тя става светица

13:01, 18 дек 15 / Свят 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Папа Франциск е признал второ чудо, извършено от покойната Майка Тереза, с което монахинята се приближава до провъзгласяването й за светица. Това обявиха от Ватикана, цитирани от АФП.

В продължение на години Майка Тереза работила за бедните в индийския град Калкута. Очаква се тя бъде канонизирана на 4 септември като част от юбилейна година на милосърдието, пише вестник "Авенире" в Рим.

Архиепископ Томас Д’Зоуза обявява, че Ватиканът е признал за чудо това, че Майка Тереза е излекувала бразилец, страдащ от множество тумори в мозъка. "Бях информиран от Рим, че папа Франциск е признал второто чудо на Майка Тереза", обяви архиепископът за АФП в Колката.

Експерти са заседавали в продължение на три дни, преди да бъде взето решението за второто чудо.

Агнес Гондже Бояджиу, по-известна с монашеското си прозвище Майка Тереза, е родена в албанско семейство в днешната столица на Македония – Скопие. Тя е известна по целия свят с благотворителната си дейност. Умира през 1997 г. на 87-годишна възраст. През 1979 г. получава Нобелова награда за мир. През 2003 г. е била благословена от папа Йоан Павел Втори. Благословията е първата стъпка към обявяването на светец. Традиционната процедура за канонизация изисква най-малко две чудеса.

Мисионерският й орден в Колката (до 2001 г. – Калкута) обяви, че е развълнуван и благодарен на папата. От ордена казват, че монахинята е била изключителна жена, която вярвала, че упоритата работа е най-добрият начин да служи на Бога.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама