Общината обезщетява столичани след 20 години чакане, дава им апартаменти

13:19, 18 дек 15 25 641 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През 2016 година Столичната община започва процедури за изграждане на жилищен блок в район „Възраждане”, като апартаментите са предназначение  за обезщетение на граждани, чиито земи са били застроени преди повече от 20 години с общински цели. Това заяви зам.-кметът по строителството Ирина Савина в Банско по време на семинар, на който се обсъжда бюджетът на общината за 2016 г., предаде репортер на София Topnovini.bg.

„Апартаментите са 29. Там ще бъдат настанени семейства, които са обезщетени преди  двадесетина години, защото навремето са им отнели имотите заради изграждането на булеварди и ключови инфраструктурни проекти в София”, обясни Савина и допълни, че вече се строят два общински блока в кв. "Модерно предградие", в които ще бъдат настанени социално слаби семейства.

Блокът, който ще бъде използван за обезщетение на 29 семейства, ще струва на общината близо 5 милиона лева.

Зам.-кметът представи пред общинските съветници и разпределението на финансите за новите строителни проекти в София за 2016 година.Тя посочи, че най-много средства са отделени за изграждане на нови детски градини, училища, както и за разширяването на други учебни заведения. Савина обясни, че приоритет за общината през 2016 г. е стартирането на процедури за изграждане на водопровод и канализация в най-нуждаещите се райони в града.

Строят канализация в 4 столични квартала

„Има проекти, които са за разширението на централната градска част. Има зони, които са включени в интегрирания план за градско възстановяване и развитие, които включват райони като „Надежда“, „Връбница“, „Красна поляна“ и „Илинден“, така че почти навсякъде ще се опитваме да финансираме от различни възможни източници”, посочи Ирина Савина.

 „Люлин“, „Модерно предградие“, „Симеоново“ и „Горубляне“ са първите квартали, в които ще започне работа за изграждане на канализация, поясни Савина.

През следващата година общината е отделила 11,2 млн.лв. за строеж  и разширяване на детски градини и училища. За изграждане на социални жилища за уязвими групи от населението са предвидени 2 милиона. За водоснабдяване и канализация от бюджетът ще бъдат дадени 4 млн.лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама