Франция забрани със закон прекалено слабите модели

14:24, 18 дек 15 / Свят 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Франция забрани със закон слабите манекенки. Депутатите приеха текст в Закона за здравеопазнването, който цели да бъде прекратено използването на прекалено крехки на вид модели, пише "Фигаро".

Въведено е правило отсега нататък да се изисква представянето на медицинско свидетелство преди модни дефилета. В него трябва да бъде посочено дали индексът на телесна маса на манекенката е съвместим с упражняването на професията й. Затвор до 6 месеца и глоба до 75 000 евро се предвижда за нарушители на новите изисквания.

Властите предприеха тези мерки в началото на годината, след поредния скандал, който се разрази в модния свят, във връзка с появата на прекалено слаб модел на страниците на модно издание. През февруари на страниците на датското списание Cover се появи снимка на много слаба манекенка, което предизвика полемика в социалните мрежи и принуди издателите да публикуват официално извинение.

Франция няма да е първата държава, която ще регулира теглото на моделите. Подобни мерки вече бяха въведени в Израел, Испания и Италия. В САЩ Съветът на модните дизайнери вече е издавал неколкократно "упътвания" за модната индустрия и външния вид на моделите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама