Румяна Бъчварова: МВР е като тежък парен локомотив

14:53, 18 дек 15 / Политика 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Министерството на вътрешните работи е като едни тежък парен локомотив, дейностите му не могат да бъдат в един кюп, а трябва да се отделят в отделни агенции. Реформи на парче няма да се правят“. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на дискусия със Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР).

На срещата синдикатът представи становището си за механизма, по който трябва да се извършат реформите. Бяха очертани няколко критерия - насоченост, която да гарантира качеството на продукта, произвеждан от МВР, и гражданската сигурност; обхват, който да гарантира, че реформа няма да се прави на парче. Според синдиката дейностите по реформата трябва да се разглеждат като продължителен процес, включващ взаимосвързани дейности. Необходим е и задълбочен анализ на моментното състояне на МВР, отразяващ както числеността на ведомството, така и връзките и взаимодействието му с други институции.

„Усилията са в посока изключителната бюрократична тежест, която съществува във ведомството. Има много несиметрични йерархични нива. В дирекциите има структури, които възпрепятстват вертикалната и хоризонталната ориентация в методите на управление. Струва ми се, че се забавяме в тази концепция, но не е въпросът да претупваме една реформа“, коментира силовият министър.

 "Ако не изчистим тези неща, няма как да минем към електронно управление. Голям въпрос е единната полицейска агенция, която да направи структурата по-ефективна", добави Бъчварова. Председателят на СФСМВР Валентин Попов коментира, че необходимостта от реформа се усеща все по-силно и сред гражданите, и сред служителите.

Според него ситуацията в МВР се влошава заради липсата на ефективност и мотивация в работата на служителите и доверие от гражданите.

Бъчварова отговори като представи свои идеи за връщане на доверието на гражданите към органите на реда. ”Има идея за антикорупционни политики в министерството, този модел и тестове ще гарантират доверието на гражданите в нашите служители, ефекта е в много посоки. Трябва не полицаят да разглежда гражданина като партньор, а гражданинът да вижда в полицая партньор“, каза още вътрешният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама