Коалиция сигнализира: Въздухът на хората в Сливен застрашен от канцерогенни замърсители

15:55, 18 дек 15 25 521 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че според обява на страницата на общината ТЕЦ-Сливен ще разширява дейността си, като изгаря битови отпадъци заедно с въглищата. От Топлофикация-Сливен ЕАД искат да избегнат изготвяне на доклад по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), тъй като според проекта изгарянето ще се случва във вече съществуваща пещ и няма да има промяна в технологията.

Коалицията "За да остане природа в България" настоява да се изготви доклад по ОВОС, тъй като рисковете от изгарянето на отпадъци за човешкото здраве и околната среда са огромни.

Според обявата добавянето на отпадъци ще намали замърсяването на въздуха в Сливен. Това твърдение е измамно  – вредните газове няма да са по-малко, а освен познатите замърсители, ще се образуват нови, още по-опасни за здравето, уточняват от Коалицията.

Доказано е, че в процеса на изгаряне на твърди битови отпадъци се образуват диоксини и фурани – част от голямото семейство на устойчивите органични замърсители (УОЗ), които са сред най-токсичните химикали, известни на науката. Световната здравна организация определя диоксините като канцероген от клас 1 – т.е. вещества, за които е доказано, че са ракообразуващи за хората.

Ще се повиши и образуването на фини прахови частици (ФПЧ), които също са известни причинители на дихателни и сърдечно-съдови заболявания, аномалии при новородени и рак, като особено уязвими са децата.

При горене на смесени боклуци (каквито са тези в Сливен заради липсата на адекватно разделно събиране) в пещта ще отиват и много опасни отпадъци от домовете – батерии, препарати, електрически уреди. Топлофикация-Сливен ЕАД твърдят, че става въпрос за изгаряне на разделно събрани неопасни отпадъци и по този начин заблуждават гражданите за истинското положение в управлението на отпадъците в общината.

В обявата също е отбелязано, че една от целите е „значително намаляване на разходите за депониране на отпадъци“, а не се споменава, че при изгаряне близо 25% от общото количество отпадък се превръща в пепели, част от тях силно токсични, които трябва да се обезвреждат в специални депа за опасни отпадъци.

Освен това при горене на отпадъци се унищожават ценни суровини, които иначе могат да бъдат рециклирани и да носят приходи за общината. Добре известен е и положителният социален ефект от дейностите по подготовка за рециклиране – създаване на значителен брой нови работни места, много повече от тези при изгарянето или депонирането на отпадъци.

Всички заинтересовани страни могат да изпращат писмено своето мнение по въпроса към РИОСВ – Стара Загора и Община Сливен до 21 декември 2015 г., понеделник, включително, съобщават от Коалицията и добавят, че проекти за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-ове има и за София, Бобов дол и Русе.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама