Ясни са вече големите пътни ремонти в София през 2016 година

16:01, 18 дек 15 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За разлика от тази година през 2016 г. инфраструктурните проекти в София са значително по-малко. Това стана ясно от презентация на зам.-кмета по транспорта Любомир Христов по време на семинар за обсъждане на Бюджет 2016 на Столична община, който се провежда в Банско, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Догодина приоритет за общината ще бъдат вътрешнокварталните и второстепенните улици. Христов обеща до края на пролетта да бъде изготвена четиригодишна програма за „ясен хоризонт на ремонтите в София с ясно планиране на средствата за целия мандат”.

Догодина ще бъдат довършени проектите за 120 кръстовище в града. 

Ще бъде завършена ул. „Обиколна” от бул.”Цветан Лазаров” до бул. „Копенхаген”  в кв. "Дружба", чийто ремонт се бави вече години наред заради проблеми с отчуждаването на имоти. През 2016 год. започва и цялостна реконструкция на бул. „Монтевидео” в района на Нов български университет. Освен пътната настилка, там ще бъдат подменени тротоарите и осветлението.

И през следващата година се очаква да започне изграждането на висящо кръгово кръстовище на бул.”Гешов” и бул. „България”. Христов обаче не се ангажира с точна дата и срокове за поръчката. Ще бъде реконструирана и ул. „Богатица” в район „Лозенец”, която е една от най-старите павирани улици в града.

Продължават и ремонтите по бул. „Владимир Вазов”, като и деветте моста по него, които, по думите на Христов, са в много тежко състояние. Общината предвижда да ремонтира изцяло и улица „Козлодуй", която се намира в центъра на града.

През 2016 започва и подновяването на последния участък от бул. „Витоша” до Южния парк. Изцяло ще бъде ремонтирана ул. „Цар Симеон” при Женския пазар, като и двете основни улици в кв. „Редута” -  „Атанас Узунов” и „Делчо Атанасов”.

Любомир Христов посочи, че следващата година основните проекти в транспорта са  „разширението на втория метродиаметър и началото на третата линия на метрото”.

„Започваме с централния участък на третия метродиаметър от театър „София” до „Красно село”. Предстоят тръжните процедури за участъка до „Овча купел”, посочи Христов.

Догодина по столичните улици ще се движат 20 трамвая и 110 нови автобуса, които ще бъдат доставени поетапно. Плановете на общината са догодина да бъдат довършени още три паркинга към метростанции.

Христов посочи, че през 2016 год. велопридвижването отново ще е с приоритет, като фокусът ще бъде върху  малките централни улици. Зам.-кметът по транспорта разкри, че приключва и проектирането на специален велотунел, който минава над тунела на „Люлин”. Целта е да се улесни максимално велосипедната връзка между кв. „Люлин” и останалата част от града.

Голяма част от проектите ще бъдат изпълнени по нов метод – с горещо рециклиране. При него се използва наличният асфалт, който се претопява и отново се залива на трасето. Христов обясни, че методът намалява необходимостта от депониране на строителни отпадъци.  

За изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа през 2016 год. общината предвижда да отдели 10 млн.лв. повече от миналата – 34 млн.лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама