Засилена борба срещу тероризма през 2016 обещаха лидерите на ЕС (обновена)

17:19, 18 дек 15 / Свят 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Засилване на борбата срещу тероризма обещаха лидерите на 28-те страни в ЕС, които за последно се събраха в Брюксел за тази година, за да обсъдят драматичната 2015 година. Министрите на страните от Общността заявиха, че до февруари ще бъдат направени редица предложения за справяне с "Ислямска държава".

На двудневната среща държавните ръководители на ЕС обсъдиха миграционната криза, борбата срещу тероризма, икономическия и валутен съюз, кризата в Сирия и плановете на Великобритания за референдум за оставането си в Общността.

Взетите мерки ще бъдат приложени незабавно, а Европейския съвет ще контролира изпълнението им.

Стъпки в борбата срещу тероризма

Сред мерките, които лидерите н ЕС приеха, за справяне с тероризма са приемането на план за следене личните данни на пътниците, използващи самолетни услуги, което трябва да се осъществява в тясно сътрудничество със САЩ систематично вкарване на данни за чуждестранни терористи в шенгенската информационна система, систематично споделяне накриминалните досиета на хора, които са свързани с тероризъм и организирана престъпност, а също така разширяване на европейската система за обмен на информация по криминални досиета до граждани от трети страни, подобряване обмена на информация между контратерористичните служби на страните членки и подкрепа на работата на нов център на Европол, както и увеличаване на приноса на държавите членки към базата данни на Европол. Освен това страните от Общността ще трябва да предоставят достъп на Европол и Фронтекс до съответните база данни. Според Брюксел  важна част от тези мерки е задълбочаването на сътрудничеството между службите за сигурност на държавите.

ВСъветът незабавно ще прегледа предложенията на Европейската комисия за борба срещу тероризма и разпространението на оръжия. Европейският съвет и Европейската комисия също ще предприемат допълнителни действия за спиране финансирането на тероризъм. Страните членки ще засилят партньорството със Северна Африка, Близкия изток, Турция и Западните Балкани.

Справяне в бежанската вълна

Лидерите на 28-те се договориха да ускорят действията си за справяне с безпрецедентната по мащаб миграционна криза. По отношение на проблемите с бежанците Европейският съвет призовава да се приложат редица мерки за връщане на контрола над външните граници на Общността. Държавите членки трябва да започнат систематични проверки в областта на сигурността и предотвратяване на документни измами. Най-важната част относно кризата с мигрантите е свързана с предложенията на Комисията от 15 декември за създаване на „Европейска гранична и брегова охрана”, Шенгенският граничен код и доброволна схема за хуманитарна помощ за бежанците.

Кризата в Сирия

На срещата на върха в Брюксел бе обсъдена и ситуацията в Сирия. Европейският съвет напълно подкрепя усилията на Международната група за Сирия за прекратяване на конфликта в страната чрез политически процес в съответствие с Женевското комюнике от 2012 година, и усилията на глобалната коалиция за справяне с регионалната и световна заплаха, която представлява „Ислямска държава".

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Не си правя илюзии за 2016

"Не си правя никакви илюзии за 2016 г. Тогава Европейският съюз ще трябва да се изправи пред трудни въпроси като миграционната криза и референдума за оставането на Великобритания", заяви днес преди срещата на върха е Брюксел председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от АФП. На въпрос дали отиващата си 2015 година е най-тежката в историята на Евросъюза той заяви, че е „твърде млад“, за да може да прецени това.  По темата за разпределянето на бежанците, които заляха Европа през последните месеци, Юнкер призна, че "не е голям оптимист".

Председателят на ЕП Мартин Шулц: Никога не съм преживявал такава година

"Никога не съм преживявал такава година, която да започва с терор и да завършва с терор, белязана от страх и дълбоки кризи", заяви от своя страна председателят на Европейския парламент Мартин Шулц след първия ден на срещата на върха.

Съдбата на Великобритания в ЕС

Европейските лидери изразиха готовност за компромис пред Дейвид Камерън, за да запазят Обединеното кралство в ЕС.  Една от основните теми в първия ден от Европейския съвет беше евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз. Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че в разговорите с европейските партньори е бил постигнат сериозен напредък, но призна, че задачата ще бъде трудна. Камерън обеща британците да получат възможност да гласуват за или против оставането в ЕС до края на 2017 г. Вчера британският премиер разкри плановете си при какви условия Великобритания да остане в ЕС, които включват прокарване на реформи със своите европейски колеги в рамките на Общността. "Наистина добър прогрес беше постигнат, но се очаква да бъде трудно", каза той на пресконференция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама