Здравната каса се хвали - за първи път от години няма дефицит

18:50, 18 дек 15 25 493 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) разгледа изпълнението на бюджета на институцията за тази година. За пръв път от години насам НЗОК завършва годината без дефицит, е публикуваната информация на официалната страница на касата.

По данни на Националната агенция за приходите (НАП), надсъбраните суми от здравноосигурителни вноски на гражданите са в размер на близо 24 млн лв. Трансферът от Министерството на финансите за категориите граждани, които се осигуряват от държавата, е в размер на 10,5 млн. лв. Министерството на здравеопазването е изплатило на НЗОК сумата от 3 млн.110 хил. лв. за ваксини за миналата година или общо е постъпила сумата от 27 367 212 лв.

По сметките на касата са постъпили 43 418 807 лв. от отстъпки от притежателите на разрешение за употреба на лекарствени продукти по сключените договори с НЗОК за 2015 г.

НС на НЗОК е взел решение да заплати половината от дължимите средства на аптеките за лекарства за домашно лечение, напълно или частично заплащани от институцията – около 13.5 милиона лв, за периода от 1-15 ноември 2015 г. Той е със срок на плащане до края на 2015 г. и е в размер на заявена стойност 27 367 хил. лв. Половината от дължитмите средства ще бъдат заплатени и за лекарствената терапия за злокачествени заболявания, която се плаща на болниците, извън цената на КП - около 17 млн. лв. По около 10 млн. лева ще бъдат отделени за дейности в извънболничната и болничната медицинска помощ.

По този начин отчетената дейност от договорните партньори на НЗОК за 2015 г. се изплаща напълно, с изключение на дейностите, за които плащанията за втората половина на ноември 2015 г. ще бъдат заплатени през януари 2016 г. от бюджета за 2016 г.

Според НЗОК предвижданият дефицит в размер на 150 млн лв. е занулен, поради което касата приключва 2015 г. без дефицит.

След заседанието пред журналисти директорът на дирекция „Бюджет и финансови параметри“ към НЗОК Ганка Аврамова коментира, че 18,5 млн. лв. са плащанията на НЗОК, които частично ще бъдат прехвърлени за 2016 г.

Тя обясни, че в рамките на предвидените средства е направен анализ за необходимостта от здравноосигурително плащания по отделните видове дейности и че преизпълнението на здравноосигурителните вноски е в размер на 23,5 млн. лв. Преизпълнението на приходите от държавния бюджет са 10,5 милиона лева и ще се разпределят за недостига на средства, обявени в отчетите. За 2016 г. плащането на периода на аптеките за отчетената дейност от 1-15 ноември ще се заплаща от тези допълнителни пари частично, така че да остане за разплащане за 2016 г. 13,5 милиона лева са за изплащане, а за болничните лечебни заведения, в които се отчитат и лекарствените продукти за злокачествени заболявания, ще бъдат прехвърлени 5 млн. лв.

Аврамова обясни още, че 136 млн. лв. е цялата сума на искове към НЗОК от чужди фондове. Тя уточни, че са направени разчети, които са представени на Надзорния съвет на последните две заседания. По думите й Надзорният съвет е поел отговорността на всяко тримесечие да се следи изпълнението на разплащанията по тези искове.

Съветът също така е взел решение правилата, по които се разпределят средствата, да бъдат удължени и използвани по същия начин - както до края на 2015 г.,така и през първите месеци на 2016 г. до подписване на новия рамков договор.

За 2016 година е предвидено лечебните заведения за спешни случаи да имат възможност да прехвърлят средства за бъдещи месеци в рамките на 5% от стойността, с които разполагат (както досега). Всички 360 болници с договор към НЗОК и лекарствата за медицинска помощ са коствали 54,9 милиона над разчетеното. Аврамова уточни, че всички възможни параграфи, по които е имало излишък на средства, са били пренасочени с вътрешно компенсирани промени към тези дейности, от които се виждало към последния анализ на данните, че трябва да се насочват пари.

Според нея 2015 година е успешна, тъй като пред касата е имало доста предизвикателства.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама