Плевнелиев: Най-истинската криза в България е ниското доверие в политиците

22:29, 18 дек 15 / Политика 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-истинската криза в България е ниското доверие на гражданите в институциите и в политиците, но кризите могат да бъдат решавани с отговорно и честно поведение. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред БНТ. Според него разразилата се криза след приетите конституционни промени не бива да се подценява.

Държавния глава обяви, че много трудно може да вървим напред, когато няма доверието на суверена. Когато доверието на гражданите е ниско към институциите и политиката, тогава всяка една оставка и проблем изглежда като криза. Важно е да знаем, че не оставката на един или друг министър, или едно или друго правителство е голямата криза в държавата.

Според президента днес голяма част от почтено работещите магистрати, като че ли не са толкова мотивирани, защото кариерното израстване не е толкова обвързано с техните качества. Съдебната реформа е реформа на реформите. Без нея нищо не може да има, убеден е Плевнелиев.

В следващите месеци ще имаме възможността да направим една решителна крачка напред към създаването на баланс, който да обогати нашата демокрация, заяви президентът.

Държавният глава се съгласи, че конституционните промени до тук не са толкова оптимални, колкото се искаше на някои, включително и от него. Имало възможност през 2016 г. да се ускори съдебната реформа, а конституционните промени били една малка част от нея.

По думите му Конституцията създава само една рамка, но основното тепърва предстояло. Той щял да подкрепя всяко едно смислено предложение, но всичко зависело от Народното събрание и от правителството.

"Притеснявам се, че ако Народното събрание се отнесе несериозно към желанието на гражданите, заявено на референдума, това може да доведе до още по-голяма липса на доверие и дестабилизацията", посочи държавният глава.

На въпрос кой е предложил Екатерина Захариева за овакантения пост на министър на правосъдието, Плевнелиев отвърна, че я подкрепя, а тя не е човек, който се е хванал с тази тежка задача само заради поста. Изборът на Захариева за правосъден министър е заявка за надпартиен подход, каза още Плевнелиев и изрази надежда за реално изпълнение на реформите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама