Висшият адвокатски съвет: Без достойни съдии добрите закони са нищо

23:13, 18 дек 15 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Висшият адвокатски съвет излезе с декларация, защитаваща протеста на съдиите, недоволни от окончателно приетите конституционни промени, които ограничават независимостта на съда.

Началото на символичните протести започна миналата седмица, когато съдии в тоги начело с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов излязоха пред Съдебната палата.

София Topnovini.bg публикува пълния текст на декларацията без редакторска намеса:

Висшият адвокатски съвет твърдо отстоява необходимостта и активно участва в процесите по извършване на цялостна и ефективна реформа на съдебната власт в Република България.

Поради тази своя трайна позиция Висшият адвокатски съвет подкрепя усилията и на другите професионални общности, както и на българските съдии за отхвърляне на всякакви вмешателства в дейността на независимата съдебна власт. Тези вмешателства подкопават професионализма и почтеността в работата на съда.

Като конституционно призвани да отстояват и защитават свободите, правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица, българските адвокати считат, че само независим съд, воден единствено от закона и морала, е в състояние да въздаде предвидимо, ефективно и справедливо правосъдие. Без достойни съдии добрите закони са нищо!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама