Празник на пелина за девети път правят в Змейово

07:28, 19 дек 15 / Култура 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Традиционният за старозагорското село Змейово Празник на пелина ще се проведе за девета поредна година днес от 11.00 часа. Организатори са Народно читалище „Пробуда – 1928” с. Змейово и община Стара Загора, партньор е „Балкания – Балканска асоциация за устойчив туризъм и култура”.

Почитателите на уникалната местна напитка, чиято рецепта змейовци ревниво пазят в тайна почти сто години и предават от поколение на поколение, отново ще могат да се насладят на еликсира.

В конкурса за змейовски пелин ще участват местни производители. Най-добрите майстори ще бъдат избрани от експерти на винарната „Домейн Менада” за пивкост, цвят, аромат и бистрота на напитката. Всички те ще получат предметни награди и грамоти за отличие.

В празничната програма участват фолклорни групи, които ще се надпяват и надиграват в конкурс. Ще се включат фолклорни групи при читалищата в Стара Загора, Змейово, Нова Загора, Раднево, с. Тракия  и с. Оряховица.

  Родолюбиви клубове от Стара Загора, Нова Загора и Ямбол ще покажат старинни оръжия. От „Тракийски лимец” пък  ще предложат хляб с квас, изпечен на жарава. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама