Председателят на Окръжния съд в Разград се срещна с магистрати и ръководства на общини

07:55, 19 дек 15 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Окръжния съд в Разград съдия Лазар Мичев проведе работни срещи с магистратите и съдебните служители от Районните съдилища в Кубрат и Исперих, както и ръководствата на двете общини и тези в Завет и Самуил, съобщават от съдебната институция.

Инициативата за срещите на тема „Реорганизацията и оптимизирането на съдебната карта на районните съдилища в съдебния район на Окръжен съд Разград и оптимизация на съдебната администрация” е на самия председател съдия Лазар Мичев.

Акцент на обсъждането са били намеренията за преструктуриране на районните съдилища и прокуратури в структурата на съдебната система и критериите за промяна на съдебната карта, както и идеите за оптимизиране на съдебната администрация.

Присъстващите на срещата магистрати и ръководствата на общините се обединили около становището, че промяната на седалищата на съществуващите районни съдилища не бива да бъде самоцелна и да се изхожда предимно от съображения за бюджетни икономии и че основните начала, от които следва да се ръководи реформата на съдебната карта на районните съдилища следва да бъдат повишаване на качеството на правосъдието при едновременно запазване и подобряване на достъпа до правосъдие на гражданите във всички негови аспекти. Като недопустимо, е било определено намерението да се формират звена с изнесени работни места за правораздаване. Такова принизяване на статута е било отчетено, като неприемливо.

Представителите на местната власт категорично са обявили своите намерения да напишат становище до ВСС и НСОРБ с цел недопускане на действия по закриване на нито един съд на територията на Разградския съдебен район, тъй като това ще обезлюди района и ще лиши хората от правосъдие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама