Няма училищни директори за пенсиониране в Шуменско

08:04, 19 дек 15 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Към момента няма директори на учебни заведения в област Шумен, които да навършват възраст за пенсия до края на учебната година. Това съобщи за Topnovini.bg началникът на Регионалния образователен инспекторат Светлана Милева.

До началото на лятото Кодексът на труда (КТ) позволяваше на работниците да се пенсионират, ако те желаят. С промяната в КТ обаче работодателят вече може да освобождава служителите след навършена възраст и осигурителен стаж.

Директорите на общински училища може да бъдат пенсионирани по решение на началниците на местните инспекорати.

Светлана Милева каза, че през август са се пенсионирали двама директори в Шумен – Стела Лалова на Професионална гимназия по строителство архитектура и геодезия и Свилен Димитров на Средношколските общежития.

Директор на гимназията по строителство вече е преподавателят по математика Борислав Панайотов, а начело на общежитията е Райна Гайдарджиева.

През септември в пенсия е излязъл и директорът на ОУ „Никола Йонков Вапцаров” в Дибич Димка Христова. Школото в момента се ръководи от Виолина Петкова.

Директорите на училищата обаче сами решават за учителите, обясни Светлана Милева и каза, че те могат да решат да задържат педагозите по различни причини.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама