Съветът за сигурност на ООН подкрепи мирния план за Сирия

09:12, 19 дек 15 / Свят 25 209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция в подкрепа на мирен план за Сирия. Той предвижда властите и опозицията да започнат преговори идния месец, предадоха световните агенции. Ройтерс определя мярката като рядка проява на единодушие между великите сили за един конфликт, който отне живота на над четвърт милион хора. Русия е основен съюзник на сирийския президент Башар ал Асад и заедно с Китай досега налагаше вето на всички подкрепяни от Запада резолюции за налагане на санкции срещу режима в Дамаск.

Резолюцията призовава генералния секретар на ООН Бан Ки-мун да събере страните в сирийския конфликт възможно най-скоро, ориентировъчно в началото на януари, на мирни преговори, които да бъдат водени на основата на Женевското комюнике и на решенията на Международната група в подкрепа на Сирия (т. нар. Виенски процес).

Според Стафан де Мистура, специален пратеник на ООН за Сирия, поканите ще бъдат изпратени през първите дни на следващия месец, а самите преговори ще започнат от средата на месеца. Предвижда се до 6 месеца да се установи едно авторитетно и включващо всички групи управление, което да не е доминирано от никоя религиозна общност, както и да се договори график за изготвяне на нова конституция. Свободни и честни избори трябва да бъдат произведени под надзора на ООН до 18 месеца след приемането на основния закон.

Резолюцията призовава враждуващите страни да спрат да атакуват цивилни и да работят за прекратяване на огъня. В същото време тя признава, че мирният процес няма да сложи край на конфликта, тъй като в него участват и терористични групировки като "Ислямска държава" и сирийският клон на Ал Каида Джебхат ан Нусра (Фронт на победата). 

Резолюцията не споменава и най-спорния въпрос, който е основна спънка пред дипломатическите усилия за решаване на конфликта - политическото бъдеще на Асад. Тя се ограничава да каже, че преходът ще бъде дело на самите сирийци, като подчертава, че "сирийският народ ще реши бъдещето на Сирия". 

Текстът на резолюцията бе съгласуван по-рано днес от министрите на външните работи на 17 страни от Виенския процес за Сирия. Сред участниците в срещата бяха външните министри на Съединените щати и Русия, Джон Кери и Сергей Лавров. Двамата и редица техни колеги присъстваха и на заседанието на Съвета за сигурност, на което бе приета резолюцията.

Кери призна след гласуването, че остават остри разногласия за политическото бъдеще на Асад. Западът, Турция и редица арабски сунитски страни са категорично против оставането на сирийския президент на власт. Русия и шиитски Иран са основни поддръжници на Асад.

Външните министри на страните от Виенския процес се разбраха да се съберат на нова среща през януари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама