Среща на овощарите от Североизтока се провежда в Шумен

10:42, 19 дек 15 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Информационна среща, инициирана от Съюз на Дунавските овощари, се провежда в Гранд хотел „Шумен”.

Целта на форума е запознаване и популяризиране на организацията пред овощари в Шуменския район.

„Искаме да запознаем колегите от региона с нашия съюз, с дейностите, които извършваме и с това, с което може да допринесем за тяхното развитие и новите възможности, които могат да получат”, каза за Topnovini.bg председател на съюза Николай Колев. Той добави, че очаква около 30 колеги овощари от Шуменско да се включат в срещата.

Съюз на Дунавските овощари е учреден през 2014г., като официално е регистриран през Февруари 2015г.  В него членуват около 200 производители от областите Русе, Силистра, Разград, Шумен, Търговище и Велико Търново, като броят им постоянно се увеличава. Площта на насажденията, които обхващаме е около 15 000 дка.

 „Важно е да има такива съюзи в България, защото ние като овощари имаме интереси, които трябва да бъдат защитавани. Допреди няколко години подобни сдружения в страната почти нямаше и нашият бранш беше незащитен и при обсъждането на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013, и отчасти и в новата програма 2014-2020”, обясни Колев.

Той допълни, че основната идея е представителите на сектора да имат постоянно присъствие в Министерството на земеделието.

„По този начин може да влияем на измяната на нормативните актове в наша полза”, заяви председателят на Съюза на Дунавските овощари и допълни, че през този програмен период овощарството е приоритетен сектор и овощарите трябва да допринесат, за да бъде развит максимално добре.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама