САЩ въвеждат визи за европейци, ходили в Близкия изток

11:02, 19 дек 15 / Свят 25 240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
САЩ затягат визовия режим за туристи от 38 държави, 30 от които в европейски. Посочените държави влизат в списък за свободно пътуване до страната и престой до 90 дни с цел бизнес или туризъм, без за това да е нужно издаването на виза.

Текстът се съдържа в закона за бюджета за догодина, приет от Конгреса на САЩ и подписан от президента Барак Обама вчера, предаде Франс прес.

До приемането на мясрката се стигна след терористичните нападения в Париж от миналия месец. Туристите от тези 38 страни няма а имат право да влиза на територията на САЩ без виза, ако са били наскоро в Ирак, Сирия, Иран или Судан. Сред страните, които досега имаха право да влизат на територията на Щатите са: Австралия, Бруней, Чили, Франция, Япония, Бруней, Нова Зеландия, Сингапур, Тайван, Белгия, Великобритания. 

На теория извършителите на атаките в Париж - предимно френски и белгийски граждани - са можели да вземат самолета за Съединените щати безпрепятствено.  

Постоянният представител на ЕС в САЩ Дейвид О'Съливан заплаши с ответни реципрочни мерки. Той настоя петте страни членки на Европейския съюз, които не част от американската програма за безвизов режим, да бъдат включени в нея. Сред тези държави е и България. Останалите четири са Румъния, Хърватия, Кипър и Полша.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама