2 млрд. долара годишно печели Даеш от търговия с човешки органи

11:31, 19 дек 15 / Свят 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Терористите от „Ислямска държава“ вече са част и от черния пазар на човешки органи. Това каза в интервю за агенция ТАСС шефът на отдела на руското външно министерство за новите предизвикателства и заплахи Иля Рогачов.

Почти 2 млрд. долара печалба

От търговията с органи международната терористична организация печели почти 2 млрд. долара годишно.

Според него "външната търговия" носи на ИД почти 2 млрд. долара. Позовавайки се на редица изследвания на експерти на ООН и на независими неправителствени организации, руският дипломат отбеляза, че ИД продава годишно петрол и газ за 950 млн. долара, пшеница и ръж за 200 млн., цимент за 100 млн., памук за 20 млн. Групировката активно търгува и с фосфати, сярна и фосфорна киселина, добави той. Джихадистите са започнали да произвеждат и каптагон, заяви вчера зам.-председателят на ООН Юрий Федотов и добави, че по-голямата част от сексуалния стимулант отива за лична употреба от ислямистите. „ИД продава каптагон на пазара на наркотици“, каза още заместник на Бан Ки Мун.

Данните са от редица изследвания на експерти на ООН, както и на независими неправителствени организации, каза Рогачов.

"Необходимо е да се пресекат и други канали за финансиране на тероризма, например събираните в няколко страни волни пожертвувания", посочи Рогачов. Той напомни и за единодушно приетата в четвъртък резолюция номер 2253 на Съвета за сигурност на ООН, която предвижда мерки и механизми против финансирането на ИД и на други терористични организации.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама