Дончо Барбалов е новият зам.-кмет по здравеопазване в София

12:43, 19 дек 15 25 524 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 Зам.-кметът по финансите в Столичната община Дончо Барбалов поема и поста зам.-кмет на здравеопазването. Това съобщи самият Барбалов на семинар за обсъждане на Бюджет 2016 в Банско.

Назначението идва след като Антоанета Пейчева, която до сега заемаше поста, напусна по лични причини. Барбалов обясни, че ще е временно заемащ длъжността.

Д-р Моника Чеуз пък е новият началник на дирекция "Здравеопазване". 

През 2016 г. в бюджета са предвидени 36,8 млн.лева за здравеопазване, което е с почти милион повече от миналата година. Над 22 млн.лева са държавно финансиране, което е насочено към детските ясли и кабинетите в училищата и детските градини.

"Столична община е може би единствената община в България, която дофинансира своето здравеопазване с над 8 млн.лева, които предоставяме на общинските болници за дейности, които здравната каса не поема", обясни за София Topnovini.bg Барбалов.

Общинските болници на територията на града са четири. Към общината са и две онкоболници, две АГ болници, както и психодиспансер. В тези лечебни заведения работят над 2000 души, посочи още новият ресорен кмет.

Барбалов заяви, че в следващите години ще бъдат положени усилия за укрепването на финансите на общинските лечебни заведения, защото някои от тях не са в добро финансово положение. Той посочи, че двете АГ болници и 1-ва градска са стабилни. Различно обаче е положението в 5-а градска. "Там имаме проблеми с разходите и работим с директора за подобряване на финансовото и състояние. При болниците търсим като цяло баланса между првдоставянето на добра услуга и финансова устойчивост. Не търсим обаче печалба от тях. Искаме те да могат да покриват своите разходи", каза той.

Новият зам.-кмет по здравеопазването допълни, че от всички общински търговски дружества болниците работят в най-конкурентна среда. Причината е, че в столицата има много силно развито частно здравеопазване, както и много добри държавни болници, каза още Дончо Барбалов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама