Американци погрешка обстреляли иракски войници, има жертви

13:06, 19 дек 15 / Свят 25 228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
При въздушен удар на водената от САЩ коалиция, по време на офанзива срещу Ислямска държава, може да са били убити иракски войници, заявиха американските военни, цитирани от Би Би Си.

Загинал е иракски войник, а други 9 са ранени от „приятелски огън“ на американската авиация, информира военното командване на Ирак. От съобщението става ясно, че причината за инцидента е необновяване на координатите за придвижване на иракските войски при боеве с части на групировката „Ислямска държава“.

Председателят на иракския парламентарен комитет по отбрана представи доста по-различна информация. Според него, при американските военни удари са загинали 30 войници от 55-та бригада на иракската армия, а ранените са 20 души.

Коалиция, водена от САЩ извършила два удара в отговор на иракско искане за подкрепа, която да позволи на иракските войници да се придвижат бързо и да нападнат джихадистите в ръкопашен бой.

Американската армия заяви, че това е първият отчетен инцидент при така наречен "приятелски огън" по време на операцията, която има за цел да унищожи екстремистите от ИД в провинция Анбар. Инцидентът се разследва.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама