С дъхав пелин и щедри мезета празнуват в Змейово

13:13, 19 дек 15 25 2582 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици любители на уникалната напитка дойдоха днес в старозагорското село Змейово за деветия Празник на пелина, организиран от местното читалище и община Стара Загора.

Още на входа към площадчето пред читалището, млади моми в народни носии посрещаха гостите с хляб и сол, а двойка по-възрастни змейовци щедро наливаха пелин в пластмасови чашки.

На площадчето бяха разположили импровизирани щандове – бурета с пелин върху каручки, местните майстори. Те предлагаха на всеки да опита от стоката им, за да реши от кого да вземе.

Най-много бяха мераклиите пред бъчвите на Валентин Вълев, миналогодишният победител в конкурса за най-добър пелин. „Има червен, розе и бял. Отлежават в тия бурета, с много билки и плодове”, обясни Вълев, който също облечен в народна носия наливаше от еликсира на всеки желаещ. Цената на уханната напитка е 4.50 лв. за литър.

 До майсторите на пелина, са подредени майсторите на скарата, които предлагат сериозни мезета от кебапчета, кюфтета и яки пържоли. „Не може да се пие пелин без мезе”, категорични са змейовци.

Търговци предлагаха и домашен бабек, суджук, козе сирене,  та даже и ягодова ракия.

Родолюбците пък, които традиционно участват в празника, още отрано започнаха с гърмежите на черешовото топче. Докато пържолите цвърчаха на скарата, те с чаша пелин в ръка, изпразваха пищови и кремъклийки за радост на дошлите да се забавляват.

Кметът Стоян Колев, също в традионна носия, припомни, че любимата на старо и по-младо напитка се прави в Змейово от сто години, а рецептата се пази в строга тайна и се предава от поколение на поколение.

И тази година най-добрият производител ще бъде определен от компетентно жури, което ще оценява пивкост, цвят, аромат и бистрота на пелина.

В празничната програма се включиха и фолклорни групи при читалищата в Стара Загора, Змейово, Нова Загора, Раднево, с. Тракия  и с. Оряховица.

Празникът продължава до края на деня.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама