Започна подготовката за обезопасяване на скалните маси в Провадия

13:49, 19 дек 15 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започна подготовката за обезопасяването на част от скалния венец, от който се срутиха 250 тона скали в Провадия, съобщи кметът на общината Филчо Филев.

Първото, което ще направим, е просека, за да стигнат машините и хората до опасните скали, които заплашват да паднат. След това ще се разчисти земната маса от двете страни на надвисналата скала, за да могат да се направят пробиви и да се сложат анкерите. Третата стъпка е да се опънат стоманена мрежа и стоманени въжета, за да се укрепят скалите, склонни към срутване. Накрая ще се пристъпи и към разрушаването им, обясни Филчо Филев пред Радио Варна.

Дейностите по обезопасяването ще продължат 15 дни, поради което 26-имата евакуирани от къщите в района на срутването най-вероятно няма да се върнат в домовете си до Нова година. Изкуственото разрушаване на опасните скали трябва да приключи до март догодина. 

Припомняме, че откъсналите се наскоро скални отломки тежат около 50 тона. Спрели са по средата на склона, но има опасност свличането им да продължи. Повечето евакуирани хора са у роднини и приятели, самотните и възрастните са настанени в общинската къща за гости.

Подобни срутища се появяват периодично из цялото Провадийско плато, за последните 4 години това е петото.

Цялостно укрепване на ската е правено на два пъти през миналия век – през 30-те и 70-те години. Оттогава насам обаче парите все не стигат и при всеки случай щетите се поправят на парче.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама