Алпинистът Боян Петров разказва за изкачването на Манаслу с презентация в Русенския университет

14:30, 19 дек 15 / Любопитно 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Алпинистът Боян Петров и Русенският университет канят студенти, преподаватели, както и всички русенски алпинисти, катерачи, планинари, пещерняци и приятели на презентацията "Експедиция Манаслу 2015". Събитието ще се състои в зала 2.101 (Корпус 2) на Русенския университет на 23 декември 2015, сряда, от 18:30 ч., със съдействието на ТД Приста - Русе и СТПД Академик, съобщават от учебното заведение.

Боян ще разкаже за успешното първо българско изкачване на връх Манаслу на 30 септември тази година. 

Манаслу (8163 м) е осмият по височина връх в света. Намира се изцяло на територията на Непал в защитената зона Manaslu Conservation Area. Първото изкачване на върха е направено от японска експедиция, от която на 9.05.1956 г. на върха стъпват двама алпинисти.

Първият български опит е бил през есента на 1992 г., когато Борислав Димитров и Йорданка Димитрова достигат до около 7800 м. През есента на 1998 г. силен екип (Б. Димитров, Д. Василев, Ив. Вълчев, З. Хорозов и Хр. Станчев) прави втори опит за изкачване на върха. След едномесечни усилия, на 30.10.1998 г., при подхлъзване на около 7000 м загива Христо Станчев. През пролетта и есента на 2008 г. Петър Унджиев прави два опита в силен международен екип, но не успява да изкачи върха. През 2009 г. към Манаслу се насочват Д. Василев, М. Василева и П. Унджиев. Въпреки положените усилия, никой от тримата не успява да достигне до най-високата точка. 

Боян Петров е алпинист от световен ранг и един от най-добрите у нас, повод за гордост за много българи. През последните 2 години той изкачи четири осемхилядника - Канчендзьонга, Броуд Пик, К2 и Манаслу, а преди 6 години - и Гашербрум 1. Той ще опита да стане първият българин, изкачил 14-те най-високи върха. Намерението му е да се изкачва както досега - без кислород и соло.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама