Георг Спартански: Търсим увеличение на бюджета за спорт в Плевен

15:23, 19 дек 15 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Ще търсим увеличение на бюджета за спорт в Плевен, ако искаме да имаме нови олимпийски, световни и европейски шампиони“. Това заяви кметът Георг Спартански при церемонията по връчване на традиционните награди „Спортист на годината“. Той уточни, че средствата ще бъдат разпределяни в съответствие с финансовите възможности на общината, и след консултации с председателя на общинския съвет Мартин Митев и съветника на спортния министър Цветан Антов.

Спартански каза още, че вече има ясна идея как да се помогне в срок на плевенския спорт. Набелязани са 7 основни точки, които ще бъдат осъществени при първа възможност.

- Кандидатстване по „Красива България“ с проект за енергийна ефективност на зала „Спартак“, чрез който да се обезпечи отоплението на комплекса. По думите на градоначалника там сега е толкова студено, че е по – подходящо да се “провеждат изложби на ледени фигури, отколкото тренировки“. Ако проектът бъде одобрен, общината ще участва с 50 процента собствени средства.

- Задължителен и спешен ремонт на покрива на зала „Балканстрой“, където баскетболистите на „Спартак“ провеждат тренировъчна и състезателна дейност. Имало е случаи, при които са се играли официални срещи при температура на въздуха от 8° С, а състезателите са газили в локви с вода.

- Ще се търсят средства за привеждането на стадион „Плевен“ в изряден вид и функционалност. Спартански припомни, че в последните години правителството отпусна сумата от 300 000 лева за частичен ремонт на централното спортно съоръжение, но по негова преценка там не са инвестирани повече от 40 – 50 000 лева. Останалият четвърт милион се губи и няма яснота „къде е потънал“. Кметът обеща, че ще търси как и за какво са похарчени парите.

- За ремонт на лекоатлетическата писта трябва да се осигурят около 1. 5 милиона лева. Това може да стане с подкрепата на Добромир Карамаринов – президент на БФЛА и вицепрезидент на Европейската федерация по лека атлетика, който при скорошно посещение в Плевен обеща помощ за Европейско финансиране. Първо обаче трябва да се осигурят пари за ремонт на стадион „Плевен“.

- Обмисля се идея за изграждане на нов покрит басейн, по проект за трансгранично сътрудничество със съседна Румъния. Георг Спартански подчерта, че е в Плевен вече има един покрит басейн (този до СОУ „Иван Вазов“ - б. а.), но той твърде малък за развиване на олимпийска състезателна дейност.

- Предстои ремонт на спомагателната писта зад централния стадион, популярна сред плевенчани като „сгурта“. Подаден е проект на стойност един милион и половина лева, чака се одобрение от съответните държавни институции.

- Предвижда се и осигуряване на отопление за закритата лекоатлетическа зала, където също се тренира в условията на сибирски студ.

„За 38 дни, откакто встъпих в длъжност, чудеса не стават. Те обаче са достатъчно време да направим равносметка в какво състояние заварваме спорта на Плевен. Последствията от тази държавна и общинска политика са, че вече се радваме на 1-2 медала от Олимпиада, при положение, че в близкото минало България влизаше в челната шестица по общ брой спечелени медали. Ако на последната олимпиада ги нямаше Тервел Пулев и вечната Станка Златева, сигурно и без тези два медала щяхме да останем“, заключи Георг Спартански.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама