Русия заплаши Украйна със съд заради 3-милиардния дълг

15:55, 19 дек 15 / Свят 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русия ще съди Украйна, ако до края на годината не изплати дълга си от 3 млрд. долара. "Ако Украйна не изплати съответната сума в течение на финансовата година и срокът за изплащане 31 декември, то Русия ще се обърне към съда, за да изиска тези средства принудително", твърдо заявява руският финансов министър. Това предупреди министърът на финансите на Русия Антон Силуанов по повод решението на Киев да обяви мораториум по изплащането на дълга си към Москва в петък.

Силуанов подчерта, че обявяването на мораториум не отменя задълженията по погасяване на дълга.

По-рано Международният валутен фонд (МВФ) потвърди, че дългът е официален, но Украйна не е направила никакви предложения, основани на официалния статут на дълга.

В петък украинският премиер Яценюк обяви мораториум върху дълга, отпуснат по пуснати в обращение в края на 2013 година украински еврооблигации на стойност 3 милиарда долара, които бяха изкупени от Русия и гарантирани с държавен кредит от търговските банска „Южна” и „Укравтодор” пред руските банки.

Украинската страна счита, че дългът се явява търговски и предлага на Русия такива съответни условия по преструктуриране. Настояването на Русия е, че дългът се явява държавен.

Президентът на Русия Владимир Путин предложи по-рано разсрочване на дълга за срок от три години, при условие, че САЩ, ЕС или някои от авторитетните международни институции предоставят гаранции за Украйна. Според предложеното от Владимир Путин тази година Украйна може да не погасява дълга, но в периода от 2016 до 2018 г. включително трябва да заплаща по 1 милиард долара годишно.

Вчера украинският премиер Яценюк зсъщо заяви готовност за съдебен спор с Русия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама