Ксенофобията я насаждат медиите и политиците, сочи изследване

16:52, 19 дек 15 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Политическите изказвания и медийните публикации, свързани с бежанската криза и възприемането на различните етнически, расови и религиозни общности у нас, увеличават ксенофобските и расистки настроения в България. Изводът е от Проекта „Обмен на практики и създаване на модел за ограничаване на речта на омразата чрез създаване на култура на толерантност и приемане на различията“. По него са работили психолози, арабисти, социолози и други специалисти. Неговата стойност е 44 хил. евро, а финансирането е по Норвежкия финансов механизъм.

Проучването е проведено сред деца, юноши и младежи от София в периода от 12-ти до 26-ти януари тази година, като целта му е да установи нагласите сред тези групи спрямо проявите на расизъм и ксенофобия.

То е извършено чрез анкета, направена сред ученици в юношеска възраст в три столични училища. Питани са още юноши и младежи от арабски произход – емигранти и бежанци, на възраст 14-25 г. Анкетното проучване няма претенции за национална представителност. В него са взели участие 92 лица, от които 82-ма юноши от български училища на 15-16 години и 10 бежанци и емигранти от арабски произход на възраст 14-25 години.

Ръководителят на проекта Албена Дробачка обясни пред София Topnovini.bg, че колкото са по-малки децата, толкова са по-толерантни спрямо „различните“. До 7-годишна възраст почти не се наблюдават ксенофобски прояви, но картината се променя драстично по време пубертета, когато съзнанието на децата е по-развито и те са способни да мислят по-самостоятелно.

„Част от причините за това да се повишава агресията сред децата в училище са и тези нагласи на детето – неприемане на различните, поддаване на общата стигматизация и предразсъдъци от страна на родителите. Често се случва те да извеждат децата си от дадено учебно заведение заради записаните в него роми или бежанци“, казва Дробачка.

Според нея влияние върху начина на мислене на родителите, а от там и на децата, имат най-вече политиците и тяхното говорене. Медиите също способстват за внушаването на различни страхове в обществото. Дезинформацията на населението относно културата, бита и същността на „различните“ спомагат за възприемането на по-крайни нагласи спрямо имигрантите и бежанците у нас.

По думите на Албена Дробачка целта на изследването е да опита да влияе на тези негативни нагласи.

„Няма да е сериозно, ако кажем, че решихме проблема навсякъде. За нас успех е, ако тези хора, с които сме работили, погледнат от различна гледна точка на проблема“, каза тя.

Картината в перспектива според нея е оптимистична. По думите ѝ при всички положение темата за търпимостта и толерантността ще продължи да присъства в обществения живот на българина, защото все още се извеждат дивиденти от нея, включително и политически. Провокациите ще продължат, но при всички положения, имайки предвид узряването на обществото ни, те щели да бъдат преодолени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама