НАТО подсилва сирийско-турската граница с военни кораби и самолети

16:55, 19 дек 15 / Свят 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
НАТО ще изпрати военни самолети и кораби в Турция. Целта е подсилване на сирийско-турската граница и избягването на нов нцидент като този със сваления руски самолет в края на ноември, който доведе до изотряне на отношенията между Русия и Турция.

"Съюзниците от НАТО се споразумяха в петък да изпратят самолети и кораби в помощ на Турция за подсилване на въздушната отбрана на страната по границата със Сирия", съобщи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг. Той уточни, че това е изключително отбранителна мярка и не спомена за някаква връзка с руското военно участие в сирийския конфликт и нарушаването на въздушното пространство на съседни държави от руската авиация.

Съставът на първата бойна част ще бъде определена през следващите няколко седмици. Корабите ще бъдат изпратени от Германия и Дания, които провеждат учения в Средиземно море.

Анализатори смятат, че НАТО изпраща допълнителните части и като форма на контрол над Турция. Въпреки официалната подкрепа за Анкара, Алиансът смята, че Турция действа прекалено агресивно срещу Русия и по този начин се застрахова срещу нов инцидент. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама