Правят парк и ателиета за деца в неолитно селище в "Слатина"

17:23, 19 дек 15 25 514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Един от мащабните проекти на Столична община за 2016 год. е пускането в експлоатация на неолитното селище в кв. "Слатина". Това каза в интервю за София Topnovini.bg зам.-кметът по културата Тодор Чобанов. 

Селището е с "жилищни сгради" и е най-старото на територията на София. Находките разказват за живота, културата и бита на предците ни. През 2013 год. по време на разкопките на неолитното селище беше открита къща на около 8000 години. 

"Пишем програма за трансгранично сътрудничество, която предвижда създаване на парково пространство с експониране на неолитно жилище там", обясни Чобанов.

Ще бъде изграден и детски център с ателиета, в които децата ще могат да експериментират, като се докоснат до начина, по който са живели предците ни. Ще могат да се запознаят и с технологиите, които те са улеснявали живота на хората преди повече от 8000 година

Догодина официално приключва и работата по Западната порта на "Антична Сердика". Там ще има градинка с експонирана археологическа структура и малка сцена за културни събития. За посетители ще бъде открита и т.нар. Триъгълната кула или Северната порта на античния град. 

"Експедицията на площад "Света Неделя" ще продължи своята работа. Продължава проучването на тази най-голяма известна у нас антична сграда. Тя е с размери 125 м на 75 м, която започва някъде от входа на подлеза към "Света Петка" и завършва от другата страна на "Света Неделя". Това е една много голяма сграда дори и за съвременните стандарти", допълни Чобанов.

Очаква се през март - април догодина да завърши и реставрацията и консервацията на Ларгото. Чобанов увери, че въпреки обвиненията на някои, че проектът е бутафорен и не кореспондира с оригиналния изглед на старинния град, Ларгото ще е най-търсеният и посещаван туристически обект в града.

Повече за проектите, които ще бъдат осъществени в София през следващата година можете да прочетете в цялото интервю на Тодор Чобанов ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама