Десетки хиляди поляци отново протестираха срещу правителството

17:32, 19 дек 15 / Свят 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хиляди поляци отново излязоха на протест срещу действията на управляващите да неутрализират Конституционния съд като надзорен орган, следящ действията на правителството, съобщава АП.

Демонстрации имаше в столицата Варшава, където по данни на кметството се събраха 13 хиляди, Люблин, Гданск и Познан. Участниците носеха полски знамена и скандираха "Да защитим конституцията!", "Не на властта на "Право и справедливост!".

Протестиращите, сред които и бивши антикомунистически дисиденти, обявиха, че партията „Право и справедливост“ на Ярослав Качински е заплаха за демокрацията в страната.

Месец след идването на власт на консерваторите от партията "Право и справедливост" на Ярослав Качински, Полша е обхваната от политическа криза заради назначаването от партията на петима съдии в Конституционния съд. Освен това внесен от "Право и справедливост" законопроект, който се дебатира в парламента, променя правилата на работа на Конституционния съд и въвежда квалифицирано мнозинство от две трети за всяко решение.

Конституционният съд е в конфликт с президентството и парламента, където "Право и справедливост" има мнозинство, и вече отхвърли няколко гласувани вече текста от законопроект, тъй като прецени, че са противоконституционни.

Миналата седмица повече от 50 00 души демонстрираха във Варшава в защита на демокрацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама