"Кристална вода" ще изгражда канализацията в Българово за над 5 млн. лева

17:53, 19 дек 15 25 869 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Кристална вода" АД е фирмата, която ще изгражда вторият етап от новата канализационна мрежа в Българово, показа справка на Topnovini.bg. Фирмата е спечелила обществената поръчка в края на ноември месец. В надпреварата са участвали още 10 добре познати в сферата на строителството дружества. Отхвърлените фирми по една или друга причина са: "Джи Пи Груп" ООД, "Трейс груп холд" АД, "Автомагистрали - Черно море" АД, "ПСТ груп" ЕАД, "Среги" ООД, "Андезит" ООД, "Евробилд" ООД, ДЗЗД "КР-Бургас", "Торкрет" ЕООД и ДЗЗД "Българово строй".

Защо точно "Кристална вода"

Предложението на "Кристална вода" АД, представлявано от Спиридон Александров, е получило най-висока оценка за техническата си част, като общият брой точки, заедно с тези за предложен срок за изграждането, е 95,75 т. Фирмата е класирана на първо място, въпреки че предлаганата от нея цена е най-високата в сравнение с тези на останалите участнички - 5 126 772.17 лв. без ДДС.

С най-ниска предложена цена е "Трейс груп холд" АД. Тяхната цена е 4 877 575.30 лв. без ДДС, но по общ брой точки е класирана едва на четвърто място.

Двама от участниците – "ПСТ груп" ЕАД и "Евробилд" ООД са били дисквалифицирани заради нарушения в изискванията на възложителя.

Името на "Кристална вода" стана печално известно през 2009 г., когато в съдружие с "Главболгарстрой" тя спечели проекта на ремонт на ВиК мрежата в община Приморско. Сред акционерите на "Кристална вода" тогава бе бившият член на Висшия съвет на БСП Мадлен Стоянова. Малко преди това пък Стоянова работеше в прессекратарията на президента Георги Първанов. Според правилника на парламента депутатите нямат право да участват в управлението на търговски фирми и така Стоянова влезе в сериозен конфликт на интереси. От 2010 година тя вече не фигурира в състава на директорите на дружеството.

"Кристална вода" е била създадена четири месеца преди началото на търга и е нямала никакъв опит в ремонта на ВиК мрежи. Консорциумът печели обществената поръчка с цена, 2 стотинки, по-ниска от прогнозната стойност.

През 2013 г. община Приморско беше санкционирана с огромната сума от 4,2 млн. лева заради възлагането на съмнителни обществени поръчки по два проекта. Единият от тях бе именно този за ремонта на ВиК мрежата в Приморско. Договорите са били сключени от бившия кмет на града - Лиляна Димова от БСП.

В момента "Кристална вода" АД се бори да изгражда спортния комплекс в "Славейков" в съдружие отново с "Главболгастрой" и "Про ин +" АД. Офертите на фирмите бяха отворени миналата седмица в Община Бургас.

Дойде времето и на канализацията в Българово

През 2011 г. Община Бургас отпусна 1 000 000 лв. за реализацията на първия етап от цялостния обект „Канализация и ПСОВ гр. Българово”. Той включваше изграждането на довеждащ колектор и питеен водопровод до терена, предвиден за пречиствателна станция в Българово, и прокарване на 2-та главни колектора от канализационната мрежа за битови отпадни води с обща дължина 2200 метра под няколко улици в града.

Сега започва вторият етап, за който дълго време се чакаше финансиране. Новата канализационна мрежа се предвижда да бъде с дължина близо 13 метра, като в проекта са заложени канализационни отклонения за всеки един от общо 838-те имота в населеното място.

Канализацията е решена като гравитачна и това ще позволи поетапното присъединяване на канализационни клонове към вече изградените при първия етап от проекта.

Липса на работеща канализация бе един от главните проблеми в Българово. Години наред жителите на втория град в Общината се мъчиха със септични ями и помпи. Неведнъж хората поставяха проблема пред местната власт с надежда той да бъде разрешен възможно най-скоро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама