„Черна книга на правителственото разхищение“: Мостът в Славеево

17:57, 19 дек 15 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Доколко ефективно, целенасочено и прозрачно се разходват данъците, които всички ние плащаме? Съществуват ли механизми за граждански контрол и какво следва да се подобри? Тези въпроси дава книгата „Черна книга на правителственото разхищение в България“ на Фондация за свободата "Фридрих Науман", с партньорството на Института за пазарна икономика (ИПИ) и Българското либертарианско общество (БЛО). В книгата са описани 11 примера за „прахосничество“ на публични пари. С разрешение на фондацията София Topnovini.bg ще публикува отделните случаи.

„Калният мост“ в село Славеево, Добричка област.

В края на 2014 г. в селото е изграден мостът, като причината за това са повтарящите се наводнения в населеното място. Пред медии кметският наместник Жеко Жеков обяснява, че жителите на селото искат моста от 25 години, а проектът за него е изготвен от община Добричка още през 2013 година. Според разказите на местните жители, а и според снимките на моста, публикувани в интернет, конструкцията е напълно безполезна.

Вместо да е средство, чрез което хората могат да преминават от единия на другия тротоар, без да им се налага да се калят и цапат, когато в селото има наводнение, всъщност за да се стигне до моста, трябва да се премине през значително количество кал в мокро време. Съоръжението не свързва две улици или два тротоара, а нищото. Също изключително озадачаващо е, че пред медиите кметският наместник Жеко Жеков твърди, че не знае каква е стойността на проекта, и не посочва кой го е построил. Жеков заявява в интервю пред dobrich.topnovini.bg, че: „поради липса на достатъчно средства са изградени 25-30 метра от съоръжението, но предстои то да се удължи и да стигне до улицата, да е „от чакъл до чакъл“. Проверка в община Добричка показа, че мостът не е частен, а е публична общинска собственост. Това означава, че съоръжението е изградено с общински пари. Всъщност наместникът Жеко Жеков прикрива истината за проекта. Обществената поръчка е на обща стойност 26 025.00 лева без ДДС, като посочената цена за изграждането на пасарелката в село Славеево възлиза на 9208.35 лв.

Интересно е да се отбележи, че според Търговския регистър, съдружник, а по времето на сключването на договора и бивш управител на „Монолит“ ООД е Иван Добрев Иванов – бивш кандидат за кмет на Добрич от листата на Българската социалистическа партия (БСП) на местните избори от 2007 година. Според официалния сайт на община Добрич към момента на сключване на договора между община Добричка и „Монолит“ ООД Иван Добрев Иванов е заемал позицията общински съветник в общината, отново от листата на БСП. Заеманите от г-н Иванов позиции недвусмислено навеждат на мисълта, че същият е бил в конфликт на интереси, когато местната строителна фирма „Монолит“ е била одобрена за извършване на строителните дейности в три добрички села.

Изграждането на моста в село Славеево е показателен за разхищаването на пари (макар и в случая да става въпрос за по-малко от 10 000 лв.) от страна на общинските служители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама