Екотаксата за стари автомобили се вдига

20:42, 19 дек 15 25 483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Екотаксата за старите автомобили, внос от чужбина, ще се покачи. Това предвижда нова наредба на министерството на околната среда и водите, която в момента е предложена за обществено обсъждане, предаде бТВ.

В момента у нас се плащат най-високите екотакси за автомобили в Европа. Нова наредба обаче предвижда таксите за старите автомобили да се повишат още, а за новите да бъдат намалени.

За коли до 5 г. увеличението е с 6 лв. – от 194 на 200 лв., за тези над 5 г. – от 253 лв. става 260 лв. Най-сериозно е поскъпването за автомобили над 10 г – от 267на 275 лв.

Таксата пада само за нови коли – с 8 лв. – от 146 на 138 лв.

Годишно в България се внасят над 200 хил. автомобила, повечето от които над 5 и 10 годишни. Еднократно при регистрацията им се плаща екотакса - продуктова такса за рециклиране.

Екотаксата се събира, за да се рециклират старите автомобили. От Министерството на околната среда обясняват защо е необходимо покачването на екотаксата. Но същевременно там не знаят колко такси се събират, защото ги събира частна фирма, уточнява бТВ.

Една от най-модерните машини за рециклиране в Европа рециклира напълно безплатно. Собствениците й не ползват обществени средства.

Асоциацията на българската рециклираща индустрия, в която членуват 45 фирми, е подготвила жалба до Европейската комисия. Сезирани са и КЗК, Министерството на околната среда и водите и всички парламентарни групи за монопола при събирането на екотаксите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама