Проверяват търговските обекти в Сливен за продажба на пиротехнически изделия

08:52, 21 дек 15 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служители на КОС-Сливен извършват проверки на обекти, извършващи търговия с пиротехнически изделия. Проверките са многократни и ще продължат до края на годината.

Обектите,  които имат разрешителни за продажба на пиротехнически изделия в град  Сливен са седем – два магазина на ул. „Г.С.Раковски”, два в кв. „Българка”, един на ул.”Великокняжевска” и по един щанд в двата магазина от веригата „Кауфланд”.

Гражданите могат да закупуват следните категории фойерверки:

- категория 1: фойерверки, при използването на които съществува много ниска степен на опасност и пренебрежимо ниско ниво на шум и които са предназначени за употреба в ограничени пространства, включително фойерверки, предназначени за употреба в жилищни сгради;

- категория 2: фойерверки, при използването на които съществува ниска степен на опасност и ниски нива на шум и които са предназначени за употреба на открито в обособени пространства;

- категория 3: фойерверки, при използването на които съществува средно голяма степен на опасност, предназначени са за употреба в обширни открити пространства и чието ниво на шум не вреди на човешкото здраве;

Полицейските служители извършват проверка на документацията, състоянието на различните артикули, издават се предписания за спазване на чл. 48, ал.1, т.1 и 2 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества пиротехническите изделия.

На търговците се забранява да извършват продажба на  фойерверки от категория 1 на лица под 12 години, от категория 2 – на лица под 16 години, и от категория 3 – на лица под 18 години.

Забранява се търговията с видимо повредени пиротехнически изделия или в разкъсана най-малка стандартна производствена опаковка.

За нарушения по чл.48 се предвиждат глоби в размер от 1000 до 5000 лева. При повторно нарушение се налага глоба в размер 2000 лв. и/или имуществена санкция в размер 10 000 лв. и отнемане на разрешението за срок до една година.

Служба КОС предупреждава гражданите да бъдат внимателни при закупуване на пиротехническите изделия. Да проверяват срока на годност и целостта на опаковката. Закупеният продукт трябва задължително да има упътване на български език.

Родителите да упражняват контрол и да следят с какви пиротехнически изделия боравят техните деца. В практиката са познати случаи, в които родители предоставят за ползване на децата си фойерверки, които са от забранените за тяхната възраст категории. Това е изключително опасно и може да доведе до нежелан инцидент, който да застраши живота и здравето на детето. 

Забранява се употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия, с изключение на фойерверки от категория 1, в закрити помещения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама