Надежда Нейнски: Предстои сериозна среща между правителствата на България и Турция

09:10, 21 дек 15 / Политика 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В момента се търсят възможности за успокояване на отношенията между Русия и Турция след сваления руски самолет от турската страна на границата със Сирия. Това коментира пред bTV посланикът на България в Анкара Надежда Нейнски.

Припомняме, че кризата в отношенията между Турция и Русия настъпи след като беше свален руски боен самолет, нарушил въздушното пространство на Турция. Тогава президентът Реджеп Тайип Ердоган отхвърли като "емоционални" и "неподхождащи на политици" намеците, че проекти с Русия може да бъдат отменени заради създалата се ситуация.

„Освен търговските санкции, няма санкции в сферата на енергетиката. Тоест, доставките на газ продължават. Не е ясна съдбата на атомната електроцентрала, която се строи от Русия, но не е изрично отпаднала като проект“, каза Надежда Нейнски.

„Покрай конфликта, турците отново станаха поробители, руснаците – освободители. Това е доста политически примитивно и не отговаря реално на интересите на България. Тя трябва да поддържа добри отношения със съседите си .Това, което е важно да се научим да защитаваме интересите си“, коментира посланикът.

Визитата на турския премиер Ахмет Давутоглу в България е била работно посещение, на което вете страни са „опипвали почвата“, каза Нейнски. Тя обясни, че през април предстои сериозна среща на двете правителства, на която ще се обмислят перспективите за бъдещите отношения между България и Турция.

„Тогава ще бъдат доразвити съвместни проекти в енергетиката и инфраструктурата - изграждане на интерконекторна връзка между двете държави, пускане на високоскоростен влак, удвояване на стокообмена“, каза още Нейнски.

Тя коментира и ситуацията в парламента като обясни, че Реформаторския блок ще се разпадне. Тя лаконично заяви, че според нея идеята реформаторите да са на власт, но в опозиция е безсмислена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама