Слави Трифонов към студентите в Русе: Трябва да живеете с мисълта, че всичко зависи от вас

10:21, 21 дек 15 / Политика 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Слави Трифонов и част от неговия екип сценаристи се срещнаха със студенти в голямата зала на "Канев център Русенски университет". Те обсъдиха в крайдунавския град инициативата си за организиране на национален референдум. Срещата продължи около час и половина.

"Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120? Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите? Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите? Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори? Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?", са шестте въпроса, за които се събират подписи.

"Търсим обратна връзка, а вие сте хората, от които трябва да зависи това. Промяната е възможна, защото референдумът има смисъла и силата на решение на Народното събрание", увериха сценаристите на Слави.

Някои студенти по право обаче коментираха скептично възможността референдума да доведе до необходимите промени.

Слави и неговият екип увериха, че са се допитали до корифеи в областта, сред които преподаватели по конституционно право в Софийския университет и бивш председател на Висшия конституционен съд.

Даден бе пример с Холандия, където при по-голямо население има по-малко депутати.

"В Холандия дори задължават депутатите да ходят с колело на работа, а тук са с охрана и ние плащаме затова НСО да ги пази, да не ги вземе някой", коментира Трифонов.

"Трябва да живеете с мисълта, че всичко зависи и от вас - качествените и стойностни млади хора. Да имате самочувствието, че можете да промените нещата. Търсете им сметка, вие плащате на Бойко Борисов охраната, докато рита футбол. Миналата година за тоалетна хартия в Народното събрание са похарчени 70 000 лв. за тоалетна хартия. Ако депутатите са 2 пъти по-малко и тези пари ще са 2 пъти по-малко, например", заяви още той.

Коментирани бяха всички въпроси. Имаше и сигнал от студент, бивш бизнесмен от Сливо поле, който сподели, че е имал проблем с местния полицейски началник. Затова адмирира идеята за избор на местни полицейски началници. Емигранти от САЩ и Северна Ирландия пък изразиха надежда тези млади хора да ги накарат да де върнат. Слави бе категоричен, че нещата могат да се променят - "Аз не правя нещо, ако не съм сигурен, че ще го докарам до успешен край", каза още той.

"Тази система не работи, трябва да се промени. По-зле няма как да стане. Вие не трябва да се обезкуражавате. Опитвайте. Живеем в абсурдна държава. Трябва да я направим по-добра. Държава с правила, в която да отглеждате своите деца", заяви Трифонов, който отрече възможността инициативата да прерасне в политическа партия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама