Изборите в Испания сложиха край на двупартийния модел на управление

11:54, 21 дек 15 / Свят 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Управляващата Народна партия (НП) на премиера Мариано Рахой спечели най-много гласове на вчерашните парламентарни избори в Испания. Те обаче няма да са достатъчни за самостоятелно управление. Народната партия ще има този път едва 123-ма депутати в 350-членния Конгрес. Надеждите на Рахой за коалиция със "Сиудаданос" пропаднаха, след като тази партия спечели само 40 места и остана четвърта.

Социалистическата партия на Педро Санчес успя да запази второто място, въпреки че получените от социалистите 90 места са с 20 по-малко, отколкото имаха досега. Радикалната левица "Подемос" на Пабло Иглесиас е трета и ще има 69 депутати.

Така испанците сложиха край на двупартийния модел, властвал през четирите десетилетия на демокрация след края на франкисткия режим през 1975 г.

По-слабо от очакваното се представи либералната партия "Суидаданос" на Алберт Ривера – тя взема 40 места в парламента.

При тази конфигурация сформирането на правителство от Народната партия, която взе най-много гласове, е крайно трудна задача. Нейните 123 гласа, дори хипотетично подсилени с 40-те на "Сюдаданос", не могат да достигнат необходимите за абсолютно мнозинство 176. Тепърва предстоят трудни преговори и търсене на компромиси. Рахой даде заявка пред привърженици си в централата на Народната партия тази нощ, че ще направи опит да сформира правителство:

 

"Ще се опитам да сформирам правителство. Испания се нуждае от стабилно управление. Бяха направени много неща през последните 4 години. Испанците положиха много усилия. Сега трябва да съхраним постигнатото през тези години. Все още много хора живеят в затруднение. Имаме да откриваме още много, много работни места. За всичко това Испания се нуждае от стабилно правителство с парламентарна подкрепа."

 

В емоционална реч, лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас заяви: "Избирателите гласуваха за смяна на системата". 

 

Източници на "Ел Мундо" са на мнение, че малките леви и сепаратистки партии може да участват в създаването на лява коалиция в Испания, а това да доведе в крайна сметка до избирането за премиер на социалистическия лидер Педро Санчес. Това е напълно възможно, тъй като нито една формация не събра достатъчно гласове за самостоятелен кабинет след вчерашните парламентарни избори.

 

Днес в Испания предстоят трудните консултации за създаване на правителство. Ако то не се сформира до 2 месеца, ще трябва да се тръгне към нови извънредни избори.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама