ГЕРБ заплашва устоите на демокрацията, предупреди Татяна Дончева

12:05, 21 дек 15 / Политика 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възможно е в най-скоро време да бъде започнат дебат, който да предложи ревизиране на дейността на парламента като постоянно действащ орган и да се върнем в старото време преди демокрацията, когато той бе свикван на сесии три-четири пъти годишно, решенията да бъдат изготвяни извън него и да бъде ползван като машина за гласуване. Мрачната прогноза направи лидерът на “Движение 21” Татяна Дончева на пресконференция днес след анализ на първата година от управлението на кабинета “Борисов” 2.

По думите й, ГЕРБ се превръща в заплаха за парламентарната демокрация. Има насаждане на усещането, че парламентът е боксова круша, на която могат да се упражняват всички. Вторият “удар”, казва Дончева, се крие в парламентарното мнозинство, където най-многобройна отново е ГЕРБ, които още през първия си мандат спазваше линия на поведение да направи парламентът безсмислен. “Сега това е засилено в пъти”, предупреди тя. Важните за държавата теми се "вадят" от пленарна зала. Например, ГЕРБ имаше решение да не участва в дебата за Бюджет 2016. "В опозицията също няма говорители, което лишава гражданите от осведомесност", казва Дончева.

Друг основен проблем, ставащ все по-видим по време на упралението на Бойко Борисов, е медийната среда. "Сегашната медийна среда застрашава постигнатото през 25-е години преход по отношение на свободата на словото и печата. На път сме тихо и полека, залисани от битови проблеми, да игнорираме с лека ръка загубата на словото", посочи тя. И предупреди, че сегашната медийна среда и това парламентарно поведение на ГЕРБ създават условия за манипулиране на гражданите. "За една година ГЕРБ показа, че нищо старо не е забравила и нищо ново не е научила", смята Дончева. Тя остро разкритикува и милиардните дългове, изтеглени от кабинета през изминаващата година. Според нея ГЕРБ няма нито капацитета, нито желанието за реформи. Именно затова и всички проблемни области бяха дадени на партньорите във властта - Реформаторския блок и АБВ. Анализът на "Движение 21" показва, че ГЕРБ хвърля много усилия да говори за стабилност и да внушава това в обществото. "Но стабилността не може да бъде изкуствено противопоставяне на необходимостта от адекватни управленски действия. Стабилност без адекватни решения е застой", отсече Дончева.

В коментар относно съдебната система, тя посочи, че у гражданите липсва разбиране какво и защо се случва. "Магистратските протест не са израз на политически пристрастия, както се опитва да насади медийната империя на Делян Пеевски, както и Борисов, и главният прокурор Сотир Цацаров", каза тя. И допълни, че партията й работи по нови конституционни промени. Дончева бе категорична, че разговорите от "Яневагейт" трябва да бъдат анализирани и използвани като продължение на дебата за съдебната реформа. Трябва да бъде намерен и механизъм, който да провери фактите, смята още Дончева.

Според нея, на този етап, съдебната реформа е приключила с победа на Бойко Борисов, Цацаров и кръговете на ДПС. Дончева допълни, че новият министър на правосъдието Екатерина Захариева няма да свърши никаква работа. "Първо, тя е човек със скромни професионални възможности и е назначена поради приятелството на мъжа й с президента. Захариева е завършила в Пловдив, две години е била адвокат и после е станала юрисконсулт. Кой адвокат става юрисконсулт?", запита реторични Дончева. И допълни, че Захариева е безконфликта и "предизвиква радост в главния прокурор".

Според "Движение 21" предсрочните избори са доста вероятни, като е възможно и ГЕРБ да ги предизвикат, за да се опитат да съберат по-голямо мнозинство и да оставят малките формации под прага.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама