„Лукойл България“ иска извинение от „Капитал“ заради АМ "Хемус"

12:32, 21 дек 15 25 482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От пресслужбата на „Лукойл България“ изпратиха официално писмо до издателя на "Капитал", "Капитал Daily", Капитал.бг и Дневник.бг. В него се настоява „Икономедиа“ да се извини за публикуван материал от своите издания, в който се твърди, че близка до компанията фирма ще строи магистрала Хемус.

Припомняме, че преди седмица бяха избрани фирмите, които ще работят по 60 км от аутобана. „ПТС груп” и „Джи Пи груп” спечелиха обществената поръчка.

„ПТС груп” е свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка. Тя ще вземе 500 млн. лева, а сочената за близка до генералния директор на „Лукоил България” Валентин Златев „Джи Пи груп” – 300 млн. лева, написа тогава „Капитал”.

Ден по-късно темата коментира и финансовият министър Владислав Горанов. Той уточни, че строежът ще е скъп, защото проектът е сложен и ще отнеме повече от една година, за да бъде завършен.

От „Лукойл България“ уточняват, че "Джи Пи Груп" е една от над стоте фирми, банки, застрахователни дружества, производители и доставчици - контрагенти на компанията, избирани чрез открити тръжни процедури за извършване на различни обслужващи дейности. Именно заради това не приемат генералният директор на дружеството Валентин Златев да бъде определян като близък на фирмата.

София Topnovini.bg публикува правото на отговор на „Лукойл България“, което беше изпратено до медиите:

Уважаеми дами и господа,

В публикувани от Вашите издания и уебсайтове материали по повод търговете за строителство на магистрала "Хемус" се твърди, че компанията "Джи Пи Груп" е "сочена за близка" и "свързвана в сектора" с генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

При отсъствието на каквито и да било споменати факти или източници в подкрепа на горните твърдения остават напълно неясни основанията, поради които "Капитал Daily", "Капитал" и "Дневник" са сметнали за необходимо да ги изкажат.

За Ваша информация, "Джи Пи Груп" е една от над стоте фирми, банки, застрахователни дружества, производители и доставчици - контрагенти на "Лукойл България", избирани чрез открити тръжни процедури за извършване на различни обслужващи дейности. Ако това е основанието фирмата да бъде "сочена за близка" до генералния директор на дружеството, то със същото основание можете да посочите за "близки" и "свързвани" в своите сектори с него почти всички водещи компании в българския бизнес. Ако пък основанието са приятелските отношения между един от собствениците на "Джи Пи Груп" и господин Златев, със същото основание вестниците "Капитал Daily" и "Капитал", както и сайтовете Дневник.бг и Капитал.бг, могат също да бъдат "сочени за близки" и "свързвани" в медийния сектор с него.

Според етичния кодекс на българските медии, към който Вашите издания твърдят, че се придържат, медиите следва да не подвеждат обществото, предоставяйки му неточна, непроверена или изопачена информация. В духа на принципите на този кодекс, очакваме управляваните от Вас медии да публикуват настоящото писмо и да поднесат извинения за създадените и разпространени от тях твърдения, които могат да се окачествят единствено като слухове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама