Мая Манолова влиза в битка за защита на малките казани за ракия

13:22, 21 дек 15 25 582 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Омбудсманът Мая Манолова влиза в битка за защита на малките казани за ракия. Това обяви самата тя по време на отчетна пресконференция на обществения защитник за дейността, която е свършила за периода, в който е заемала този пост, предаде репортер на София Topnovini.bg.

За целта Манолова е изготвила жалба в защита на малките казани за ракия, която вече е внесла в Конституционния съд. Тя оспорва Закона за акцизите и данъчните складове, който сериозно застрашава този бизнес.

Припомняме, че с промените в закона се въвежда ограничение казаните за ракия да работят 6 месеца в годината – от 1 юли до 31 декември. Освен това обемът на съдовете за дестилация се намалява от 1000 на 500 литра. Ако тези изисквания не се спазят, ракиджийниците ще се водят като складове.

Според Манолова е неприемливо държавата да предприема мерки за контрол на малките производители на спиртни напитки без да осъществява такъв върху големите производители. Така се нарушавал принципа на справедливостта без ясни мотиви.

 Относно гражданите от столичните квартали "Люлин", "Надежда" и "Обеля", които останаха без ток в последните дни, Манолова уточни, че те могат да претендират за имуществени вреди в срок до сряда вечерта за обезщетение от ЧЕЗ.

Омбудсманът добави, че през 2016 г. е предвидена цялостна реформа в работата на институцията. Ще бъдат открити 5 постоянно действащи приемни в страната, за да могат гражданите по-лесно да се срещат с представители на обществения защитник.

1622 са жалбите от граждани, постъпили в институцията за двата месеца,в които начело е Манолова, докато през 2014 г. те са били 1006 на брой. Според нея нарастването на броя на жалбите е заради нарасналото доверие в институцията и очакването, което има обществото към нея.

В двата месеца, през които тя заема поста на омбудсман, се е срещнала лично с 129 души в 7 приемни дни в София, както и с 79 души в Бургас, Сливен, Габрово и Видин. В Пловдив и Пазарджик се е наложило да отиде втори път, заради нерешени проблеми. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама